Concerte simfonice
🎻 Protagonistul celor două evenimente ale săptămânii viitoare este violonistul Remus Azoiței, solist concertist al Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău, începând cu stagiunea 2024-2025.
▪️Marți, 8 octombrie, ora 18:30, va urca pe scena Centrului de Afaceri și Expoziții Bacău în cadrul unui recital cameral extraordinar alături de pianistul Mihai Ungureanu.
▪️Joi, 10 octombrie, ora 18:30, Remus Azoiței va fi solistul serii alături de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău și dirijorul Alain Pâris.
💢 Invitațiile pentru ambele evenimente vor fi disponibile la Casa De Cultura Bacău, după următorul program:
Vineri 4 octombrie – 10:00-14:00
Luni 7 octombrie – 10:00-14:00
Miercuri 9 octombrie – 10:00-14:00
Avancronică muzicală
Marți, 8 octombrie, în sala Centrului de Afaceri și Expoziții Bacău, melomanii au fost martorii unui recital cameral de excepție susținut de violonistul Remus Azoiței, acompaniat la pian de Mihai Ungureanu.
Un regal muzical, un periplu în creațiile marilor compozitori și vom numi aici: Chaconna lui Tomaso Antonio Vitali, Scherzo din Sonata F.A.E de Johannes Brahms, Balada lui George Enescu, Sonata „Trilul diavolului” a lui Giuseppe Tartini, cele 6 Dansuri românești de Béla Bartók, Rondo – ul în Do Major KV 373 de Wolfgang Amadeus Mozart, Preludiu și Allegro de Fritz Kreisler, în stilul lui Gaetano Pugnani. Invitații ne-au delectat cu două suplimente, la fel de cunoscute și viu apreciate: La Capricieuse de Edward Elgar și Capriciul vienez nr.3 de Fritz Kreisler.
Astăzi, 10 octombrie, sunteți așteptați la concertul simfonic dirijat de Alain Pâris, muzician binecunoscut în întreaga lume, dar și publicului băcăuan. S-a perfecționat în arta dirijorală cu: Pierre Dervaux, Paul Paray și Georg Solti, a câștigat Premiul I la Concursul Internațional pentru Tineri Dirijori de la Besançon în 1968 și, din 2016 este director artistic al Festivalului de Muzică „ESA” din Beirut.
Orchestra, va interpreta sub bagheta maestrului Alain Pâris, așa cum ne-a obișnuit, lucrări din creația compozitorilor francezi. Așadar, vom audia: Uvertura „Zampa” de Ferdinand Hérold (compozitor ce obține le Prix de Rome, în anul 1812), La Havanaise de Camille Saint – Saëns, Introducere și Rondo Capriccioso a lui Camille Saint – Saëns, Pelléas et Mélisande op.80, muzică de scenă compusă de Gabriel Fauré în anul 1898 și Suita nr.1, alături de selecțiuni din Suita nr.2, Arléssiene de Georges Bizet.
Remus Azoiței, din această stagiune, solist concertist al Filarmonicii „Mihail Jora”, ne va încânta cu sonurile viorii sale, creată în anul 1750 de celebrul lutier Niccolo Gagliano, în cele două lucrări de Camille Saint – Saëns. La Havanaise op.83 este construită pe o temă languroasă, șarmantă, de habanera. Lucrarea, compusă în anul 1887 și dedicată de Saint – Saëns lui Diaz Albertini, a devenit „calul de bătaie” al violoniștilor.
Operă de tinerețe, Introducere și Rondo Capriccioso op.28, datează din anul 1863 și este celebră grație aerului său melancolic și a momentelor de virtuozitate.
După ce în anul 1995 a absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski, Remus Azoiţei a obţinut o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde a avut şansa de a studia cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman și a concertat în săli prestigioase precum: Carnegie Hall în New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena.
Simfonicul se încheie cu Suitele de orchestră ale lui Georges Bizet, Arléssiene, compuse pentru melodrama în trei acte Lettres de mon moulin imaginată de Alphonse Daudet. Suita nr.1 (Preludiu/ Menuet/ Adagietto/ Carillon), a avut prima audiție în 10 noiembrie 1872 și un succes imediat. Din Suita cu nr.2, orchestra va interpreta părțile a III-a și a IV-a: Menuet și Farandole.
Un eveniment muzical de neratat!
Muzicolog.de. Ozana Kalmuski – Zarea