Concert simfonic

⚜️ Închidem o stagiune specială și plină de satisfacții prin Concertul simfonic extraordinar de săptămâna viitoare, 20 iunie, ora 18:30, la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău.
🎼 Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău va fi condusă de maestrul Tiberiu Soare iar soliștii serii vor fi Filip Papa, violoncel și Iulian Bolog, violă.
Programul serii cuprinde Uvertura la opera „Don Giovanni” și Simfonia nr.35 de W. A. Mozart iar în partea a doua a concertului, poemul simfonic „Don Quijote” de Richard Strauss.

💢 Invitațiile vor fi disponibile de vineri, 14 iunie, la Casa de Cultură Bacău după următorul program:

  • Vineri 14 iunie, 10:00-16:00
  • Luni 17 iunie, 10:00-16:00
  • Miercuri 19 iunie, 10:00-16:00

Vă așteptăm! 💫

⚜️ Avancronică muzicală

Vă așteptăm în această seară, de la ora 18:30 la Centrul de Afaceri și Expoziții, la concertul care va închide cea de-a 68-a stagiune muzicală a Filarmonicii „Mihail Jora”.

Orchestra va interpreta lucrări de referință ale literaturii muzicale universale: Uvertura la opera Don Giovanni, KV 527, Simfonia nr. 35 Haffner, în Re Major KV 338 de Wolfgang Amadeus Mozart și poemul simfonic Don Quijote op.35 compus de Richard Strauss în anul 1897.

Legenda spune că Mozart a compus Uvertura la Don Giovanni în noaptea dinaintea premierei operei, la Praga, în 29 octombrie 1787. Andante în re minor, urmat de Molto allegro în Re Major pun față în față Moartea și forța vitală care animă eroii. În iulie 1776, Mozart primește comanda de a compune o Serenadă pentru căsătoria Elisabetei Haffner. Lucrarea este socotită prima dintre marile sale simfonii vieneze.

S-au împlinit 160 de ani de la nașterea lui Richard Strauss, în 11 iunie 1864 la München. Acesta compune poemele simfonice: Macbeth, la 24 de ani Don Juan, Moarte și transfigurație, Till Eulenspiegel, Așa grăit-a Zarathustra, O viață de erou – capodopere, alături de simfonii și creații concertante ale muzicii secolului al XIX-lea. În stagiunea ce tocmai se încheie ne-am bucurat de audierea Concertului nr.2 pentru corn și orchestră, în Mi bemol Major. În 17 iunie s-au împlinit 21 de ani de la plecarea în Cer a lui Emanuel Elenescu, cel care a dirijat și în Bacău lucrări ale lui Richard Strauss, dintre care amintim: Suita de valsuri pentru orchestră Cavalerul rozelor, Till Eulenspiegel, Burlesca pentru pian și orchestră.

Richard Strauss se afla în octombrie 1896 într-un sejur la Florența și atunci îi vine ideea de a pune în pagină povestea lui Cervantes. Așadar, în decembrie 1897 va definitiva partitura la Don Quijote, poemul simfonic cu violoncel principal, op.35, lucrare ce are prima audiție în luna martie a anului următor la Köln. Titlul său complet este: Introducere, Temă cu variațiuni și final. Variațiuni fantastice pe o temă în caracter cavaleresc. Don Quijote, Cavalerul tristei figuri este reprezentat de violoncel – solist Filip Papa și Sancho Panza de violă – Iulian Bolog.

La fiecare dintre cele 10 variațiuni, compozitorul indică capitolul din romanul lui Cervantes din care s-a inspirat. Tema Dulcineei este aceea a Idealului. Irezistibilă.

Vă oferim o prezentare succintă a protagoniștilor serii.
Discipol al profesorilor Ludovic Bacs şi Conf. univ. dr. Petru Andriesei, Tiberiu Soare s-a perfecționat cu Horia Andreescu, Alain Paris şi Adrian Sunshine. Doctor în muzică, a fost Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti și Dirijor Principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

A colaborat cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Orchestra Filarmonicii din Atena, “Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia) și altele.

Unul din muzicienii de elită români, recunoscut internațional mai ales în postura sa de violoncelist al cvartetului de coarde de stat “Ad Libitum” al Filarmonicii “Moldova” din Iași, alături de violoniștii Remus Azoiței, Șerban Mereuță și violistul Bogdan Bisoc, Filip Papa este solist concertist al Filarmonicii Moldova Iași și Lector univ. dr. al Universității „George Enescu” din Iași.

Împreună cu cvartetul, el a câștigat numeroase premii de anvergură precum Marele Premiu, Premiul juriului presei internaționale și premiul Mecenat Musical la Concursul de la Evian din 1997 – Franța, Premiul I la concursul Max Reger de la Sonderhausen – Germania precum și multe alte premii internaționale. Înregistrări pentru: Naxos, Vielenhaut Records, Electrecord și Quartz Media Production.
Iulian Bolog, șef partidă violă la Filarmonica Mihail Jora s-a perfecționat în Germania cu asistentul artistic al lui Sergiu Celibidache, Konrad Von Abel. Este membru în Cvartetul Consonanțe cu care susține numeroase recitaluri în țară, Spania, Italia.

În 2020 lansează în premieră mondială proiectul Piazzola în concert, duo pentru violă și bandoneon, împreuna cu Marco Gemelli.

Din 2014 concertează, ca solist, cu diferite orchestre și ansambluri camerale din România, Italia și Portugalia.

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea

Concert 20.06.2024