Concert simfonic

🎶 Joi, pe 13 iunie, de la ora 18:30, Filarmonica Mihail Jora Bacău vă invită la concertul simfonic de la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău!
Invitații săptămânii vor fi dirijorul Joonas Pitkänen și pianistul Artemy Sokolovsky. 🎹

🎼 Programul serii va cuprinde Uvertura Ruslan și Ludmila, aparținând compozitorului Mihail Glinka, Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia I-a de Jean Sibelius.

💢 Invitațiile vor fi disponibile începând de vineri, 7 iunie, la Casa De Cultura Bacău, după următorul program:

  • Vineri (7 iunie), 10:00-16:00
  • Luni (10 iunie), 10:00-16:00
  • Miercuri (12 iunie), 10:00-16:00

 

⚜️ Avancronică muzicală

În sfântă zi de Înălțare, orchestra simfonică a Filarmonicii Mihail Jora ne oferă la Centrul de Afaceri și Expoziții, de la 18:30, un concert ce se deschide cu Uvertura “Ruslan și Ludmila”, o lucrare eclatantă și dinamică, reprezentativă pentru muzica secolului al XIX-lea.

Prima audiție a Concertului nr.1 pentru pian și orchestră în si bemol minor op.23 de Piotr Ilici Ceaikovski a avut loc la Boston în 25 octombrie 1875, avându-i ca protagoniști pe Hans von Bülow la pian și pe dirijorul Benjamin Johnson Lang. Primul dintre cele trei concerte pentru pian create de P.I. Ceaikovski nu are nevoie de prezentare. La început, controversată și sever criticată, această lucrare a făcut istorie, grație dinamismului, virtuozității și lirismului.
În concertul din această seară vom audia Concertul nr. 1 cu un talentat pianist, Artemy Sokolovsky.
Acesta a început studiile muzicale la Școala Specială de muzică Gnessin, la clasa prof. Elena Berezkina. La 7 ani, a cântat pe scena Sălii Mari a Conservatorului din Moscova. De atunci, a participat la numeroase festivaluri, turnee și proiecte muzicale. Susține recitaluri și este solist cu diverse orchestre, ansambluri de cameră și duo-uri de pian.
Născut la Moscova în anul 2004, Artemy Sokolovsky este student la Universitatea Franz Liszt din Weimar la clasa de pian a prof. Michail Lifits.
Este câștigător în concursuri internaționale pentru tineri muzicieni: Premiul I și Premiul Special al publicului al celui de-al IV-lea Concurs de Muzică Rusă pentru Pian (RPM) de la Sanremo (Italia, 2023), Premiul I și Premiul Special al publicului al Concursului Silvio Bengalli Piani, în Pianello Val Tidone (Italia, 2023), Câștigător al Concursului Internațional de muzică Classicalia (2022), Premiul I și Diploma specială eliberată de Societatea Fryderyk Chopin din Polonia (înființată în 1934) pentru cea mai bună interpretare la Concursul Internațional de pian Chopin Avenue (Hong Kong, China, 2021), laureat al celui de al XII-lea Concurs Internațional de Pian Chopin din Hartford (SUA, 2021).

Întrucât la pupitrul dirijoral se află Joonas Pitkänen, era firesc ca acesta să aleagă pentru final o lucrare din creația finlandeză. Dintre cele șapte simfonii compuse de Jean Sibelius, Pitkänen – fost dirijor principal al Monferrato Classic Orchestra din Italia, în prezent dirijor principal la Akademisches Orchester Freiburg – s-a oprit la Simfonia I-a, în mi minor op.39, creată în anul 1898.
Recunoscut prin carisma și naturalețea sa pe podium, tânărul dirijor finlandez Joonas Pitkänen a primit numeroase aprecieri pentru claritatea și eficiența stilului său dirijoral și pentru capacitatea de a modela sunetul orchestrei.
Pitkänen a câștigat premiul I la Concursul de dirijat Cítta de Brescia – Giancarlo Facchinetti și o distincție la cel de-al XI-lea Concurs Internațional pentru dirijori, Grzegorz Fitelberg, în 2023.
Alături de repertoriul nordic, de care se simte atras, are o afinitate specială pentru creația lui Gustav Mahler, Johannes Brahms, Béla Bartók și Dmitri Șostakovici.
A studiat dirijat la Musikhochschule Würzburg cu Ari Rasilainen și violoncel la Hochschule für Musik Basel cu Thomas Demenga. De asemenea, a participat la cursuri de perfecționare cu: Neeme Järvi, Esa-Pekka Salonen, Mark Stringer, Ulrich Windfuhr, Jukka-Pekka Saraste și Hannu Lintu.
A debutat ca dirijor invitat al Kammerorchester Basel, Slovak Chamber Orchestra și Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz. În calitate de dirijor de operă, a avut colaborări cu Opera Studio Würzburg și Opernkollektiv Zürich, unde a condus producția și înregistrarea în premieră mondială a operei „Die Eifersüchtigen” (Joachim Raffs).
Printre angajamentele sale viitoare se numără invitații de a susține concerte cu Basler Festival Orchestra, Camerata Zürich și St. Michel Strings și debutul cu Filarmonica Helsinki, Turku Philharmonic și Presidential Philharmonic Orchestra din Ankara.

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea

Concert 13.06.2024