26 octombrie 2017, ora 18.30, sala ATENEU

dirijor Ovidiu BALAN,

Solist. Antonio Amenduni – flaut.

A.Haciaturian – Concert pentru vioara ( transcriptie pentru flaut)
I.Stravinski– Petruska

OZANA KALMUSKI ZAREA
AVANCRONICA MUZICALĂ
PERSONALITĂŢI MUZICALE

Ovidiu Bălan se află la pupitrul orchestrei în ultimul simfonic al lunii, cel din 26 octombrie. Pentru început, Balada lui Ciprian Porumbescu. Lucrarea, creată pentru vioară şi pian, a fost orchestrată de Valentin Doni, fiind interpretată în primă audiţie la Sala Ateneu.

Binecunoscutul Concert pentru vioară şi orchestră în re minor compus de Aram Haciaturian în anul 1940 şi dedicat violonistului rus David Oistrah, va fi cântat în această seară, la flaut. Da! În anul 1968, flautistul francez Jean Pierre Rampal, a transcris pentru instrumentul său acest concert. Versiunea sa a primit acceptul lui Haciaturian.

Antonio Amenduni, solistul serii, a studiat la Conservatorul N. Piccinni din Bari. S-a perfecţionat cu flautişti de renume, fiind apreciat pentru că are un sunet frumos, abilitate tehnică excepţională, personalitate şi talent. A cântat de nenumărate ori cu orchestra din Bacău, aici sau în străinătate. Are o remarcabilă activitate solistică şi se impune în concursuri internaţionale. Prim flautist în Orchestra Teatrului de operă din Roma, Amenduni reprezintă firma americană Powell.

În finalul simfonicului, baletul Petruşca de Igor Strawinski. Prima reprezentaţie organizată de Serge Diaghilev, are loc la Teatrul Châtelet din Paris, în 13 iunie 1911. O lume pestriţă, haos, înghesuială într-un iarmaroc la sărbătoarea populară din Săptămâna mare, cu Balerina, Petruşka, Maurul şi bătrânul Şarlatan. O poveste muzicală solicitantă pentru ansamblul orchestral, emoţionantă pentru public şi de nelipsit, alături de Sărbătoarea primăverii şi Simfonia psalmilor, din panoplia şefilor de orchestră care se respectă.

Image may contain: 1 person
Concert 26/10/2017

Lasă un răspuns