Concert 25/10/2018

CONCERT SIMFONIC

JOI, 25 oct 2018, ora 18.30, SALA „ATENEU”

DIRIJOR : ROBERTO SALVALAIO, ITALIA

SOLISTA: DIANA MARIA PETRACHE, PIAN

 

În program:

 • Astor Piazzolla
 • Uvertura Dramatica op.5
 • Ludwig van Beethoven
 • Concerto n .2 in Sib Major .op.19
 • Igor Stravinski
 • Simfonia n.1 in Mib major

Concert 23/10/2018

RECITAL CAMERAL

MARȚI, 23 OCT 2018 , ORA 18.30 , SALA „ATENEU”

 

DUO ARMONIS

RALUCA DOBRE ,

VIOARA IOANA STĂNESCU, PIAN

 

În program:

 • Felicia Donceanu – Sonata nr. 1 pentru vioara și pian
 • George Enescu – Sonata Torso in la minor
 • Mircea Chiriac – Sonatina in Do
 • Dumitru Bughici – Cântec liric
 • Paul Constantinescu – Sonatina in Sol

Concert 18/10/2018

CONCERT SIMFONIC
FESTIVAL JOHANNES BRAHMS

JOI, 18 OCT 2018 ORA 18.30, SALA „ATENEU”

 

DIRIJOR: VALENTIN DONI

SOLIST : ANDREI LICARET, PIAN

In program:

 • Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra in Si b Major
 • Simfonia nr. 3 in Fa Major

 

Avancronica muzicală

Festival Brahms

                                                             Ozana Kalmuski Zarea

 

 

    Al doilea Concert pentru pian şi orchestră, avea prima audiție în Ungaria, în 9 noiembrie 1881. Un mare succes pentru autor, Johannes Brahms, care cânta partea de pian.  Concertul, de mari dimensiuni, structurat în patru părți, era rodul a trei ani de muncă. Acest opus, în Si bemol Major, ce poartă număr de opus 83,  va fi interpretat de Andrei Licareţ, la Sala Ateneu.

    După ce  începe studiile de pian cu tatăl său la vârsta de cinci ani, studiază cu prof. Gabriela Enăşescu. La 11 ani  debutează ca solist, interpretând Concertul pentru pian în Do major, KV 246 de Mozart alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bucureşti. Urmează concertele ca solist, dirijate de: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi, Ilarion Ionescu-Galaţi, Florentin Mihăescu, Anthony Bramall, Justus Franz şi Jose Arean.  Cunoscut în Europa şi S.U.A, Andrei Licareţ se perfecţionează cu Viniciu Moroianu, Dana Borşan şi studiază compoziția cu Dan Dediu. Cu Jacques Rouvier a lucrat la Paris şi Berlin, cu Dmitri Başkirov, la  Mozarteum Salzburg.

Laureat cu Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales şi Bucureşti Yamaha,  a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch, Premiul II la Concursul Tel-Hai şi Concursul Concertelor Shreveport.

Lübecker Nachrichten,  consemna în octombrie 2011: „Sensibilitatea sa rafinată și căldura sunetului, precum și virtuozitatea interpretării au fost pe măsura acestei lucrări monumentale”. Ceea ce, cu siguranță, vom putea afirma şi noi, joi seara, la concertul de Brahms.

    La pupitrul Filarmonicii “Mihail Jora”, Valentin Doni – dirijorul permanent al orchestrei băcăuane, muzician cu valențe dintre cele mai diverse: compozitor, contrabasist, orchestrator. Mereu când mă gândesc la acest artist, am în minte varianta orchestrală pe care a creat-o la Sonata a III-a “în caracter popular românesc” de George Enescu. O reușită absolută!

Pentru această seară, Valentin Doni a ales Simfonia a III-a, în Fa Major, op.90 – folosită ca fundal sonor  de George Auric  în celebrul film “Goodbye Again” după romanul lui Françoise Sagan,  “Vă place Brahms?” Cu Ingrid Bergman, Anthony Perkins şi Yves Montand în rolurile principale.

Concert 12/10/2018

CONCERT SIMFONIC

VINERI, 12 OCT 2018, ORA 18.30, SALA „ATENEU”

 

DIRIJOR: OVIDIU BALAN
SOLIȘTI : BIANCA MANOLEANU, SOPRANA
: VINCENZO BALZANI, PIAN- ITALIA
: YASUKO FURUMI , PIAN – JAPONIA
(Premiul I la Concursul internațional de pian Takamatsu – Japonia 2018 )

In program:

 • Viorel Munteanu – Întoarceri la Blaga- 7 poeme pentru soprana și orchestră
 • Franz Liszt – Concertul nr. 1 in Mi b Major pentru pian și orchestră
 • George Gershwin- Rhapsody in blue pentru pian și orchestră

 

 

Avancronica muzicală

                                                          Ozana Kalmuski – Zarea

 

In aceasta seara, 12 octombrie 2018, la Sala Ateneu. Dirijor – Ovidiu Bălan, solistă – Bianca Manoleanu.

Viorel Munteanu a studiat la Conservatorul „George Enescu” din Iași, absolvind succesiv secția de pedagogie muzicală (1969) și compoziția (1975), fiind discipol al profesorului Vasile Spătărelu. În anul 1980, la propunerea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a beneficiat de o bursă de specializare oferită de Guvernul Italian la Academia „Santa Cecilia” din Roma, studiind polifonia și compoziția cu renumitul muzician italian de origine română Roman Vlad. Viorel Munteanu a lucrat până în 1985 la Radio-Televiziunea din Iași, paralel începând şi cariera didactică la Conservator. Este profesor universitar din anul 1991 (disciplinele contrapunct, orchestrație și compoziție) și conducător de doctorat din 2001, îndrumând teze de doctorat la Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” din Iași

Întoarceri la Blaga de Viorel Munteanu

Șapte poeme pentru soprană și orchestră: 
Autoportret,
Dar munții – unde-s ?
Lumina de ieri,
Ioan se sfâșie în pustie,
Visătorul,
Cântecul obârșiei,
Vreau să joc !

Întoarcerile lui Viorel Munteanu, ne spune Gheorghe Duțică  … reveniri ciclice, reveniri în spirală: treapta pe care pășește acum este alta dar punctul de concentrare al ideii muzicale este nedislocat, totul purtând memoria fabuloasă a unui înainte. Iar înainte au fost Poemele luminii și înainte de Poemele luminii a fost tăcerea, tăcerea celui „mut ca o lebădă”: Lucian Blaga. Turnat în matrice sonoră, numele poetului deschide un întreg univers de simboluri, arhetipuri și coduri subiacente de limbaj. Astfel, „nașterea melogramei” – reiterând gestul primordial al genezei – îl face pe compozitor părtaș al „pre-destinării” opus-ului muzical. Odată eliberat de sub vraja miraculoasei îngemănări de literă și sunet, Viorel Munteanu se lansează cu voluptate în aventura dezmărginirii eu-lui creator, dezlegând „cifrul” virtuților promise de haloul structural și semantic al acestei muzici în stare născândă. Întoarceri la Blaga … un alt „joc secund” barbian, o altă intrare în rezonanță cu sunetele desprinse din lumea misterelor trezite la viață de metaforă. 

Apoi, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră,  în Mi bemol Major, compus în 1830, finalizat de Franz Liszt nouăsprezece ani mai târziu, cu primă audiție la Weimar în 1855, va fi interpretat de tânăra pianistă din Japonia, Yasuko Furumi (discipola lui Vincenzo Balzani), câștigătoare în acest an a Premiului I la Concursul Internațional de pian Takamatsu.

Simfonicul se va  încheia cu Rhapsody in blue, creată în anul 1924 de George Gerswin, în interpretarea pianistului italian Vincenzo Balzani, profesor la Conservatorul “ Verdi” din Milano. Acesta este frecvent invitat să facă parte din jurii ale concursurilor internaţionale, precum: (“G. . Viotti”, “Rina Sala Gallo”, “Pozzoli”, “London International Piano Competition”, “Concurso Internacional Compositores de España”, “Tchaikovsky Junior” din Kurashiki, “Takamatsu”, “Parnassos” din Monterrey, “Hummel” din Bratislava.

Concert 11/10/2018

CONCERT SIMFONIC

JOI, 11 OCT 2018 ORA 18.30, SALA „ATENEU”

DIRIJOR : GHEORGHE MUSTEA – R. MOLDOVA
SOLIST : EVGENI STARODUBTSEV, PIAN – RUSIA

In program:

 • M.Glinka- Uvertura la opera „Ruslan si Ludmila”
 • S.Rachmaninov – Rapsodia pe o tema de Paganini
 • P.I. Ceaikovski- Simfonia nr. 5 in mi minor op 64

Concert 09/10/2018

RECITAL EXTRAORDINAR

MARTI, 9 OCT 2018, ORA 18.30, Sala „ATENEU”

EVGHENI STARODUBTSEV , PIAN – RUSIA
Laureat a zeci de concursuri internationale de pian
In program: J.S.Bach – Toccata in fa # minor
A. Skriabine – Sonata nr. 4 G.Enescu – Sonata nr.1
Fr. Liszt – Studii transcedentale
Nr.4 Mazeppa, Nr. 6 Vision, Nr. 8 Wilde Jagd, Nr.11 Harmonie du Soir , Nr. 12 Chasse neige Fr. Liszt – Rapsodia spaniola

Concert 28/09/2018

Deschiderea stagiunii 2018/2019

ANDREA BARIZZA
Andrea Barizza este asistent artistic al Kurt Masur Akademie de la Dresdner Philharmonie sub direcţia lui Michael Sanderling, în stagiunea 2017/2018.
Andrea obţine licenţa la pian, la Conservatorul „Puccini” din Spezia. A frecventat cursuri internaţionale de master cu: Lazàr Berman, Piero Rattalino, Andrea
Lucchesini, Bruno Canino şi Sergio Perticaroli şi are o bogată activitate camerală cu muzicieni consacraţi, unii dintre ei solişti la Teatrul C. Felice (Genova).
A studiat dirijat orchestră la Hochschule für Musk ‘Carl Maria von Weber’ din Dresda, îndrumat de maeştrii Ch. Kluttig şi St. Leissner. S-a perfecţionat cu maeştrii: Bellugi (Florenţa) şi
Jurovskij (Berlin).
În mai 2015 câştigă Premiul 2 la ”Dirigieren Wettbewerb der Mitteldeutschland Hoschschulen” la pupitrul MDR Sinfonieorchester în concertul câştigătorilor de la Weimar.
A fost corepetitor la Landesbühne Sachsen (Dresda) şi asistent al dirijorului de cor de la Dresdner Philharmonie.
În 2016, e invitat la Staatsoperette Dresden. Dirijează concertul aniversar de 70 de ani pentru Viktor Tretjakov la Academy of Arts Hall Astana (Kazakstan). În 2017 participă la producţia lirică
‘Das schlaue Füchslein’ (Janáček) la Hochschule für Musik Dresden.
În 2017 a dirijat orchestra Filarmonicii din Bacău, la decernarea premiilor “George Apostu”.
A dirijat: Orchester Plauen-Zwickau, Orchestra sinfonica din San Remo, Orchester der Staatsoperette Dresden, Istituzione sinfonica abruzzese, Soloist Academy of West Kazakhstan Philharmonic Orchestra, Orchester der Landesbühnen Sachsen, Filarmonica Bacau, Landeskapelle Eisenach, Neue Lausitzer, Karkhov Philharmonic Orchestra, Moravská Philharmonie
Olomouc, Severočeská Philharmonie Teplice.
În 2018 va debuta in Mexico, la Orquestra Sinfónica del Estado de Mexico.
Andrea Barizza este bursier Richard-Wagner-Verband.

În program:
Joseph Haydn (1732-1809)
Simfonia nr. 49, în fa minor
Compusă în anul 1768, lucrarea are patru părţi:
1. Adagio,
2. Allegro di molto,
3. Menuet e Trio,
4. Presto

Anton Bruckner (1824 – 1896)
Simfonia nr. 3, în re minor, WAB 103
Simfonia a III-a a fost compusă în anul 1873, revizuită în anul
1877 şi 1889. Prima audiţie are loc cu Orchestra Filarmonicii din
Viena în 1877, dirijor, Anton Bruckner.
Dedicată lui Richard Wagner, este o construcţie simfonică
monumentală, structurată în patru secţiuni:
I. Mäßig bewegt
II. Adagio (etwas bewegt), quasi Andante
III. Scherzo. Ziemlich schnell
IV. Finale. Allegro

Program de sală redactat de muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea

ZMC editia a 9 a 1996

Zilele Muzicii Contemporane 1996

17-22 IUNIE

17 iunie, ora 18.00, sala Ateneu
Concert de deschidere
QUINTETO CUESTA
18 iunie,
ora 10.00, Centrul Cultural ”G. Apostu”
Seminarul Cristicilor Muzicali
ora 12.00, Centrul Cultural ”G. Apostu”
Musical Art Midday (Al. Chaeus)
ora 17.00, Sala Ateneu
Ansamblul ARCHAEUS
19 iunie,
ora 10.00, Centrul Cultural ”G. Apostu”
Seminarul Cristicilor Muzicali
ora 11.00, Galeria Alfa,
Visual Art Midday (Ilie Boca, Radu Igazsae)
ora 12.30, Centrul Cultural ”G. Apostu”
Visual Art Midday (Joseph Sou, Dorin Gliga)
ora 18.00, Sala Ateneu
Art Poetica  – recital cameral
20 iunie
ora 10.00, Centrul Cultural ”G. Apostu”,
Seminarul Cristicilor Muzicali
ora 12.00, Centrul Cultural ”G. Apostu”
Theatre Art Midday (Anca Ungureanu, Dan Puric)
ora 18.00 Sala Ateneu
Concorde – Concert cameral
ora 21.00 Sala Ateneu
Jazz Night – (Mircea Tiberian Quintet)
21 iunie
ora 10.00, Centrul Cultural ”G. Apostu”
Seminarul Cristicilor Muzicali
ora 12.00, Centrul Cultural ”G. Apostu”
Happening Midday (GAME)
ora 18.00, Sala Ateneu
Tirana Ensemble – Concert cameral
ora 21.00, Sala Ateneu,
22 iunie
ora 18.00, Sala Ateneu
Orchestra Simfonică a Filarmonicii Mihail Jora
Dirijor, Ovidiu Bălan.

Concert 13/09/2018

George Hariton

Sala „Ateneu” ora 18.30

Beatrice Mappa, flaut, Italia

Doru Costăchescu, viola

F.Mendelssohn- Simfonia de cameră nr. 10

C.Reinicke- Concert pentru flaut în Re Major op 283

York Bowen -Concert pentru violă op. 25

ZMC editia a 10 a 1987

Zilele Muzicii Contemporane 1997

16-21 IUNIE

 

Luni 16 iunie  ”ZIUA MUZICII INTERNAȚIONALE”

Anca Vartolomei – violoncel, Rodica Dănceanu – pian, Dorin Gliga – oboi Vasile Mocioc – clarinet, Șerban Novac– fagot, Marius Lăcraru – vioară, Alexandru Matei – percutie,
Liviu DĂNCEANU – Conducerea muzicală
Daping Qin – Red Anthem
Adrian Rațiu – From Darkness p.a.a.
Liviu DĂNCEANU – Sega – nomia p.a.a.
Luchino Belmonti: Sounenir 1492
Eric Lund – Strung p.a.a.
Tare Darias: Amba p.a.a.
Joseph Pehrson – Wild, Wild West p.a.a.

 

Marți 17 iunie ”ZIUA MUZICII RUSE”
Moscow Contemporary Music Ensemble
http://m-c-m-e.ru/eng/
Oleg Tantsov -clarinet, Valeri Popov – basson, Michael Dubov – piano, Victoria Korhunova – celesta, Alexander Tchernov – ciolin, Svirlov – violin, Natalia Savinova – cello, Igor Solokhin – bass.
D. Schostakovitch – Trio nr. 1
Dimitri Capyrin – House of Cards p.a.
Edison Denisov – Sonata pentru clarinet si pian
Yori Kaspatov – Schonberg s Space p.a.
Faradj Karaev – Posiudio p.a.

 

Miercuri 18 iunie, ora 11.00, Galeria ALFA, Muzeul județean de artă Bacău
EXPOZITIE: Radu Igazsag.
Regital cameral: Serban Novac – Fagot
Doru Popovici, Dieter Acker, Stefan Niculescu, Liviu DĂNCEANU.
ora 19.00 Sala Ateneu, ZIUA MUZICII AMERICANE
George Flynn (Cicago) – pian
George Flynn: Preludes (p.a.), Toward the Light (p.a.), Salvage (p.a.)

 

Joi 19 iunie, ora 19.00 , ZIUA MUZICII ROMÂNEȘTI
Orchestra Filarmonicii Mihail Jora
Dirijor Ovidiu Bălan,
Solisti: Doerel Baicu, Alexandru Matei, Șerban Novac.
Adrian Iorgulescu – ”Signals”
Costin Cazaban – ”Deus ex Machina”
Liviu Dănceanu – ”Marea Unire”

 

Vineri 20 iunie, ora 19.00, ZIUA MUZICII FRANCEZE
GRAME (Lyon)
http://www.grame.fr/
Elisabeth Grand – soprana, Benjamin Carat –  violoncel, James Giroudon – conducere muzicala, Pierre Alain Jaffrennou – conducere muzcală
Robert Pascal – Chant d Aubets p.a.
Philippr gouttenoire Aieule Noire…deesee au visage de masque. p.a.
James Giroudon – Annie Tasset: Traces p.a.
Pierre Alain Jaffrennou – Chants Allemnds p.a.

 

Sâmbătă 21 iunie ora 19.00, ZIUA MUZICII AUSTRIECE
Osterreichisches Ensemble fur Neue Musik (Salzburg)*
https://www.oenm.at/ensemble/vita/
Alfred Melichar – acordeon, Iemgard Daxner – flaut, Marin Marinov – percutie, Herbert Grassi – conducere muzicală.
Klaus Ager – Moarre p.a., Koharentz – Inkoharentz III. p.a.
Herbert Grassi – Invention p.a., Das Dunkle Innere der Schunde p.a., Rundspiel. p.a.
* supported by the Austrian Embassy in Bucharest.