Comunicate de presa

OZANA KALMUSKI ZAREA
AVANCRONICA MUZICALĂ
FESTIVAL DE MUZICĂ NOUĂ
Aseară, la Sala Ateneu a avut loc concertul pe care orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” îl va prezenta vineri, 22 septembrie, la Sala Radio din Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”. Lucrările interpretate aparţin lui Mihai Măniceanu – OEN, Nigel Hess – Concert pentru pian şi orchestră, comandat de Prinţul Charles, Adrian Iorgulescu – Signales şi Detlev Glanert – Frenesia. În concertul dirijat de Cristian Lupeş a evoluat talentatul pianist grec Vassilis Varvaresos, câştigător al premiului III în Festivalul Enescu din 2016.
Simfonicul a deschis ediţia a XXXI-a a Festivalului Internaţional Zilele Muzicii Contemporane, ce se va desfăşura până sâmbătă, 23 septembrie.
Seara de joi va debuta cu fragmente din Rapsodia a II-a de George Enescu, în coregrafia lui Octavian Popa şi a Simonei Baicu, cu dansatori de la Colegiul Naţional de Artă “George Apostu” şi Asociaţia Reverence. Seara subintitulată Vest 1 îi are ca protagonişti pe membrii Trio-ului Contraste, fondat în anul 1986 – flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, pianistul Sorin Petrescu, percuţionistul Doru Roman. Ei  au în program lucrări de: Laura Manolache, Lucian Meţianu, Aurel Stroe, Doina Rotaru, Violeta Dinescu.
 Ansamblul Archaeus, condus de Liviu Dănceanu, va interpreta în această ediţie lucrări de Ştefan Niculescu: Echos 2, Sextuplum, Triplum 2, Tastenspiele, Sinchronie 1 şi Sextuplum de Liviu Dănceanu. – de la a cărui naştere s-au împlinit 90 de ani în 31 iulie. Laureat al Premiului Herder, membru al Academiei Române,  profesor de compoziţie pe parcursul a patru decenii, Ştefan Niculescu a compus mai bine de 70 de lucrări şi a fondat Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi.
Seara muzicală de sâmbătă se deschide cu lansare de carte şi continuă cu Orestia III – Eumenidele lui Aurel Stroe. Participă Corul Filarmonicii Banatul din Timişoara, saxofonistul francez Daniel Kientzy, baritonul Cristian Ardelean, altista Cosmina Ivan, tenorul Nicolae Haţegan, dirijaţi de Cezar Mihai Verlan. Regizor – Vlad Dragomirescu, scenograf – Monica Stoian.
Aurel Stroe a murit în acelaşi an ca şi Ştefan Niculescu, 2008. A predat compoziţie şi orchestraţie peste trezeci de ani în Bucureşti, apoi în Illinois şi Strassbourg, a primit Premiul Herder şi Ordinul Chevalier des Artes et des Lettres. Liviu Mihaiu nota cu privire la Eumenide: “o estetică provocatoare, sfidând indescifrabila lume în care ne-am născut”.
DE ZIUA LUI JORA
OZANA KALMUSKI ZAREA
    Acum 126 de ani, în 2 august, se năştea, la Roman, Mihail Jora, cel ce urma să fie compozitor, profesor, pianist şi dirijor.
    Moment emoţionant, la casa în care a văzut lumina zilei şi a trăit până la vârsta de cinci ani, Casa Werner sau Casa Elveţiană, din str. Ştefan cel Mare nr.249, alături de primarul Romanului, Lucian Micu,  Roxana Iorga (viceprimar),  directoarea Bibliotecii George Radu Melidon, Cristina Panaite,  directorul Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, Andrei Dimitriu, Sorin Dimitriu, preşedinte CCI Bucureşti, legatara testamentară a Maestrului, pianista Ilinca Dumitrescu, reprezentanţi ai armenilor,  Cornelia Jora, criticul Lucian Strochi, profesori, ziarişti.
      Mihail Jora a studiat la Iaşi şi Leipzig, a luptat pe front şi a reluat studiile la Paris. Activează ca pianist, dirijor, critic şi din 1928 este director muzical al Societăţii Române de Radiodifuziune şi profesor de compoziţie la Conservatorul bucureştean. În 1955 a fost numit membru al Academiei Române. Toată viaţa a fost dascăl. Unul dintre străluciţii săi elevi a fost Dinu Lipatti, pianist şi compozitor serbat în acest an la centenarul naşterii şi ultima discipolă a fost pianista Ilinca Dumitrescu.
    Din creaţia lui Jora amintim baletele: Curtea veche, La piaţă, Când strugurii se coc, Întoarcerea din adâncuri, nenumărate lieduri pe versuri de Octavian Goga, Mihai Eminescu, George Bacovia, Mariana Dumitrescu etc.
    Filarmonica din Bacău îl are ca patron spiritual pe Jora. Blazonul Filarmonicii ar trebui să îl aibă pe Jora ca imagine de atitudine artistică de calitate. Creatorul lucrării Privelişti moldoveneşti afirma: „Muzica, cea mai nobilă şi mai luminoasă artă, care înlătură, zâmbind, orice atingere necurată”.
    Să învăţăm de la Mihail Jora modestia, atitudinea etică şi dragostea de muzică, păstrând reperele din descrierea Cellei Delavrancea: „Jora nu îngăduie vulgaritatea, nu permite decât frumosul şi dreptatea. (…) Muzica sa are toate calităţile sufletului său nobil”.Mihail Jora 200.
Miercuri, 2 august 2017, de la ora 11.00, în Roman.

Placă In memoriam Mihail Jora, dezvelită la 126 de ani de la naşterea compozitorului la Roman

Mihail Jora 200. Miercuri, 2 august 2017, de la ora 11.00, în oraşul Roman, va avea loc dezvelirea unei plăci „In memoriam Mihail Jora“, dedicată omagierii a 126 de ani de la naşterea marelui compozitor, dirijor, profesor, care s-a născut în acest oraş pe 2 august 1891. Evenimentul va avea loc în casa în care s-a născut marele muzician, situată în centrul istoric al oraşului, în prezenţa unor personalităţi, artişti, printre care Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“, prof. dr. Ilinca Dumitrescu, pianist concertist, care a gestionat posteritatea maestrului Mihail Jora, prof. dr. Ozana Kalmuski Zarea, directorul adjunct al Filarmonicii „Mihail Jora“ din Bacău. La eveniment vor participa autorităţi locale, Lucian-Ovidiu Micu, primarul municipiului Roman, Cristina Panaite, directorul Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon“, alături de numeroase personalităţi invitate, printre care Sorin Dimitriu, preşedintele Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.

„Am considerat că este oportună realizarea unei plăci, care să fie amplasată în care în care s-a născut pe 2 august 1891 compozitorul şi dirijorul român, Mihail Jora, membru titular al Academiei Române. Clădirea în care s-a născut Jora – numită şi Casa Elveţiană – este amplasată în centrul istoric al oraşului, pe strada Ştefan cel Mare nr. 249. Astfel, prin această ceremonie elogiem una dintre marile personalităţi ale culturii noastre. Academicianului Mihail Jora i-a fost conferit, în 2013, titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Roman. Am considerat că o astfel de iniţiativă din partea administraţiei publice locale este binevenită, în contextul în care una dintre preocupările mele şi ale echipei mele este de a proteja, de a consolida şi de a reabilita patrimoniul istoric al oraşului“, a declarat Lucian-Ovidiu Micu, primarul Municipiului Roman.

placa Jora 200„Compozitor, pedagog de necontestată autoritate, dirijor, caracter unic în vremuri tulburi, un adevărat boier al spiritului, de înalt rafinament, Mihail Jora a binecuvântat cultura română alături de alte două nume mari de muzicieni romaşcani: Sergiu Celibidache şi D.D. Botez. E o bucurie să particip la Roman la acest eveniment dedicat omagierii marelui muzician“, declară Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu“ Bucureşti, care a avut iniţiativa realizării plăcii „In memoriam Mihail Jora“.

„Orașul Roman a dat culturii românești și universale pe ilustrul episcop Melchisedec Ştefănescu, pe cronicarul Miron Costin, Dosoftei – psalmistul, prozatorul Calistrat Hogaş, scriitorul și criticul literar Garabet Ibrăileanu, prozatorul Cezar Petrescu, scriitorul Haralamb Zincă, scriitorul Max Blecher, orașul economistului Ion D. Strat – primul rector al Universităţii din Iaşi, orașul inginerului Panait Donici (autor al primei Legi a drumurilor din România, sub administrarea lui s-au construit podurile de la Giurgeni și Horia; a votat în Camera Deputaților înființarea Gimnaziului Roman Vodă; alături de George Radu Melidon au fost primii studenți romașcani la Paris). În viaţa culturală a oraşului Roman au existat numeroase momente memorabile, legate de activitatea unor personalităţi marcante, renumiții muzicieni Mihail Jora, Sergiu Celibidache Dumitru D. Botez, Alexandru Zirra, Paul Ciuntu. Este o bucurie şi o onoare să-l omagiem acum pe ilustrul Mihail Jora“, subliniază Cristina Panaite, directoarea bibliotecii oraşului Roman.

*

Compozitor şi dirijor român, membru titular al Academiei Române, Mihail Jora s-a născut la Roman pe 2 august 1891. Descinde pe linie maternă dintr-o veche familie armenească stabilită de multă vreme în Moldova. Din aceeași familie s-a ridicat și Paul Ciuntu (unchiul lui Jora), compozitor, pianist, dirijor.
La Conservatorul din Iaşi şi-a început studiile muzicale, pe care le-a continuat la Conservatorul din Leipzig. La izbucnirea Primului Război Mondial, îşi întrerupe studiile şi pleacă pe front, unde a fost grav rănit la picior, rămânând cu o infirmitate pe toată viaţa. La terminarea războiului, la recomandarea lui George Enescu îşi reia studiile la Conservatorul din Paris. La întoarcerea în ţară, a desfăşurat o bogată activitate atât ca pianist, cât şi ca dirijor. Totodată, a debutat ca redactor muzical, la „Revista vremii” din Bucureşti (1921) şi cronicar muzical, la ziarul de limbă franceză, „L’Orient”.

Casa Jora 200Din anul 1928 a fost director muzical al Societăţii Române de Radiodifuziune, unde a pus bazele primelor formaţii ale instituţiei (cvartetul de coarde şi orchestre de Studio Radio). Din 1929, în calitate de profesor la Conservatorul din Bucureşti, a format multe generaţii de muzicieni, printre elevii săi numărându-se pianistul şi compozitorul român Dinu Lipatti, compozitorul Paul Constantinescu. A fost printre primii compozitori care au întrezărit virtuțile artistice ale baletului. Creaţia sa bogată cuprinde, pe lângă balete, suita simfonică „Privelişti moldoveneşti”, poemul simfonic „Poveste indică”, lucrări de muzică de cameră ş.a. Este unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai liedului în muzica românească. Opera lui Jora se remarcă prin măiestria interpretării elementelor melodice si ritmice, specifice cântecului popular.

Mihail Jora a fost membru fondator şi vicepreşedinte al Societăţii Compozitorilor Români, consilier artistic al Filarmonicii şi Operei Române din Bucureşti, al Fundaţiilor Regale pentru Literatură şi Artă, membru al Institutului „Max Reger” din Bonn (1948) şi membru titular al Academiei Române (1955).
A încetat din viaţă pe 10 mai 1971, la Bucureşti. În onoarea sa, Studioul de Concerte al Palatului Radio poartă numele Mihail Jora, iar Uniunea Criticilor Muzicali organizează anual la Bucureşti „Concursul naţional de interpretare muzicală Mihail Jora”. Numele Mihail Jora îl poartă şi Filarmonica din Bacău.

Image may contain: 1 person, standing

Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau isi lanseaza noul website.

La adresa: http://filarmonicabacau.ro veti gasi toate informatiile

Robert Gutter – ULTIMUL CONCERT
Ozana Kalmuski Zarea
  

  Joi, 4 mai la Filarmonica Mihail Jora, Robert Gutter dirija ultimul său concert, cu magnifice pagini muzicale de Johann Sebastian Bach și Wolfgang Amadeus Mozart. Am cântat sub bagheta sa, l-am urmărit la lucru cu studenții de-a lungul celor 13 ediții ale Cursurilor internaționale de Dirijat și obișnuiam să îi serbăm ziua, împreună cu discipolii. Prodigioasa carieră muzicală ni-l prezintă ca dirijor și mentor. Publicul băcăuan, fidel,  i-a secondat  lui Robert Gutter parcursul artistic la Sala Ateneu și la Teatrul de Vară, unde a condus două reușite Concerte de Crăciun. Un gând pios ne va însoți, alături de amintiri. În 8 mai ne-a părăsit. Urma să dirijeze la Chișinău.

    Născut în 1938 la în New York, Robert Gutter a absolvit Liceul de Muzică și Artă din New York şi Universitatea de Muzică Yale. A primit Diploma de la Accademia Chigiana din Siena, unde a studiat cu Franco Ferrara şi a predat în multe dintre cele mai renumite universităţi americane de prestigiu. Director muzical al Orchestrei Simfonice din Fayetteville şi a celei din Greensboro – Carolina de Nord, în 1996 a fost numit dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Kiev – Ucraina. Un an mai târziu a fondat Institutul Internaţional pentru dirijori, la Kiev. S-a remarcat prin activitatea sa dirijorală la Springfield Symphony din Massachusetts, cu care face turnee şi realizează mai multe CD-uri. În timpul carierei sale, Gutter a susţinut concerte în peste douăzeci şi cinci de ţări, După producţii de operă în Rusia, Bulgaria, Italia, a colaborat frecvent în Catania. Dirijează şi este apreciat in peste patruzeci de ţări, inclusiv în oraşele mari ale lumii: New York, Washington, Londra, Paris, Viena, Milano, Florenţa, la Madrid, Stuttgart şi Tienjin (China). A fost director muzical al Filarmonicii din Greensboro. Acest experimentat muzician a abordat lucrări simfonice, de operă, camerale şi corale compuse în secolele XVIII-XI. In cei 40 de ani ca dirijor profesionist, s-a dedicat orchestrelor din Statele Unite şi străinătate. A fost director al Cursurilor Internaţionale de Dirijat organizate în Bacău, oraș în care, după  cum spunea adeseori, revenea de fiecare dată cu bucuria de a- și revedea prietenii.

 

 

 

 

Declaratii de Avere:

 

Declaratie de avere Calmuschi-pag1 Declaratie de avere Calmuschi-pag2 Declaratie de avere Calmuschi-pag3 Declaratie de avere Calmuschi-pag4 Declaratie de avere Calmuschi-pag5 Declaratie de avere Calmuschi-pag6 Declaratie de avere Dragomir-pag.1 1 Declaratie de avere Dragomir-pag2 Declaratie de avere Dragomir-pag3 Declaratie de avere - Dragomir Doina 4 Declaratie de avere Dragomir-pag5 Declaratie de avere Dragomir-pag6 Declaratie de avere Ionescu-pag1 Declaratie de avere Ionescu-pag2 Declaratie de avere Ionescu-pag3 Declaratie de avere Ionescu-pag4 Declaratie de avere Ionescu-pag5 Declaratie de avere Ionescu-pag6 Declaratie de interese Calmuschi-pag1 Declaratie de interese Calmuschi-pag2