Articole de presa

Concert simfonic la Tecuci: Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău

news-0023-662x441La finele lunii septembrie, iubitorii muzicii simfonice din Tecuci și din împrejurimi vor avea ocazia să asiste în premieră la Concertul simfonic extraordinar susținut de Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău.

Evenimentul va avea loc la Sala „Ion Petrovici” a Casei de Cultură a Municipiului Tecuci, cu începere de la ora 19.

În program: Piotr Ilici Ceaikovski – 4 fragmente simfonice din opera „Evghenii Oneghin” (Poloneza, Preludiu, Ecoseza, Vals); Concertul pentru vioară și orchestră în Re major; Simfonia a IV-a în Fa minor.

Dirijor: Doctor Docent, tecuceanul Petronius Pedro Negrescu. Solist: Mălina Ciobanu, vioară.

Vezi mai mult

AVANCRONICA MUZICALĂ
Orchestra de cameră Tescana

Desteptarea | 12/04/2016 |

Prima formație a Filarmonicii, cronologic vorbind, Orchestra de cameră Tescana a fost înființată de dirijorul Ovidiu Bălan în 1975, cu scopul declarat de a se dedica cu precădere muzicii enesciene care avea să se cânte în edițiile succesive ale Festivalului Enescu – Orfeul Moldav, la Tescani. Constituirea acestei orchestre, avea ca punct de coagulare un colectiv de tineri instrumentiști absolvenți de Conservator, de la care se putea pretinde un nivel de exigență la standardele formațiilor similare din alte părți. Foarte repede, formația se impune în viața muzicală, aprecierile favorabile constituind un motiv pentru a fi invitată în 1979 la Festivalul internațional de Tineret de la Bayreuth, la Vara muzicală din Obermain – Germania, la Primul Festival interbalcanic de muzică simfonică de la Atena în 1989. Prestațiile sale au întrunit sufragiile criticii de specialitate și ale publicului meloman din țările unde orchestra a concertat.

stefan cazacu

 

 

 

 

 

 

 

 

Orchestra de cameră dirijată de Valentin Doni – al doilea dirijor permanent al Filarmonicii Mihail Jora, binecunoscut și în ipostază de compozitor, muzician ce are titlul de Cavaler al Ordinului în Arte și Litere, acordat în 2002 de Guvernul Francez, Maestru în artă (1999) – va dirija Orchestra de cameră într-un program foarte atrăgător: Aria lui Lenski din opera ceaikovskiană Evgheni Oneghin și Simfonia 40 de Wolfgang Amadeus Mozart.
Lucrările concertante: Concert pentru două violoncele de G. Fr. Haendel și Concertul pentru violoncel nr.1 de J. Haydn, vor fi interpretate de doi binecunoscuți muzicieni – tată și fiu: Marin și Ștefan Cazacu. Marin Cazacu este nu doar un violoncelist de excepție, un profesor care a instruit la nivel de performanță, dar și un deschizător de drum; a înființat Festivalul Internațional Enescu și muzica lumii, Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, Cvartetul Cellissimo și formația Violoncellissimo, alcătuită din 8-20 de violonceliști, cu care abordează un variat repertoriu.
Fiul său, Ștefan Cazacu, grație talentului muzical, a cucerit laurii unor importante competiții și a concertat în țară și străinătate.

Ozana Kalmuski Zarea

AVANCRONICA MUZICALA:

ATANASIU SI ”LINISTEA DINTRE SUNETE”

Desteptarea | 11/04/2016

avancronica

 

 

 

 

 

 

 

Dan Atanasiu este invitat la sarbatorirea de 60 de ani a Filarmonicii cu un recital si un concert. Bun prieten al Bacaului, unde a concertat în fiecare stagiune pâna în anii ’90. Desi se dedica în special carierei pedagogice, Dan Atanasiu a desfasurat o bogata cariera artistica, sustinând concerte si recitaluri aproape în toate tarile din Europa, în America de Nord, China si Maroc.
S-a nascut în Timisoara si a început studiul pianului la vârsta de cinci ani. La vârsta de zece ani a debutat ca solist cu Orchestra Simfonica din Galati. Imediat dupa absolvirea Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti a devenit solist concertist la Filarmonica „George Enescu” – Bucuresti, pozitie pe care a ocupat-o pâna la plecarea în Canada, în anul 1993. Este detinatorul a numeroase premii la importante competitii internationale: „Marguerite Long” – Paris, „Frédéric Chopin” – Varsovia, „Paloma O’Shea” – Santander (Spania), „Dino Ciani” – Milano, Montreal (Canada) si Bordeaux (Franta).
Datorita nivelului artistic impresionant al aparitiilor sale a fost invitat la festivaluri importante, precum Salzburg, Berlin, „Frédéric Chopin” – Varsovia si Marrianske Larne (Cehia), „George Enescu” – Bucuresti, Bordeaux, Menorca si Santander (Spania).
Programul pe care muzicianul l-a ales pentru marti seara aniversara cuprinde lucrari ce se potrivesc foarte bine temperamentului si sensibilitații sale artistice.
Compuse în anul 1879, cele 2 Rapsodii de Johannes Brahms, în si si sol minor, au o conceptie riguroasa, cea de a doua fiind recunoscuta datorita caracterului sau eroic. Între ultimele piese pentru pian solo compuse de Brahms se numara si 3 Intermezzi op.117, lucrari nostalgice si nobile.
Debussy scria ca muzica este linistea dintre sunetele muzicale. Caietul II al Preludiilor sale a fost realizat între 1910 si 1912, Suita de 12 preludii incluzând celebrele: Feuilles mortes, la puerta del Vino, La terrasse des audiences du clair de lune, Ondine, Can ope, Feux d artifices.
OZANA KALMUSKI ZAREA

Avancronica Muzicala
Formatiile camerale

Desteptarea | 10/04/2016

ateneu

 

 

 

 

 

 

Recitalul din aceasta seara de la Sala Ateneu este sustinut de formatiile camerale ale Filarmonicii, ansambluri care în decursul anilor si-au binemeritat elogiile publicului si ale specialistilor.
În cei peste cincisprezece ani de activitate, pianistele Mihaela Spiridon si Ozana Kalmuski – Duo Capriccio, au sustinut numeroase recitaluri în tara, în cadrul stagiunilor artistice sau festivalurilor organizate de cele mai importante Filarmonici; au avut o serie de recitaluri deosebit de apreciate în Italia, Moldova, Bulgaria, Slovacia. Duo Capriccio deschide programul cu Cântece de dragoste op.52 a şi op.65 a de Johannes Brahms.
Trio-ul de coarde Ateneu s-a format in 2009 cu Alexandra Onofrei, Mihai Epuran si violoncelista Simona Diaconu, membri ai Orchestrei Simfonice din Bacau.
Au sustinut recitaluri în tara, in Italia si Elvetia. În aceasta seara, o formula cu doua viori Alexandra si Andrei Onofrei) si viola – Mihai Epuran, interpreteaza Terzet op.74 de Antonin Dvorak.
Trio londonez nr.1 de Joseph Haydn cu flautistul Dorel Baicu, oboistul Dorin Gliga si fagotistul Pavel Ionescu, adica binecunoscutul Trio Syrinx.
Constituit in 1982, trioul Syrinx a desfasurat o bogata activitate concertistica in toata Europa si Asia. A câstigat premii internationale la: Llangollen (Anglia), Stresa-Italia, Martigny (Elvetia), Tokyo (Japonia) si a sustinut mai mult de 1.500 de concerte in lume. A efectuat inregistrari pentru BBC, Radiodifuziunea româna, Edipan, V. D. Gallo – Elvetia, Electrecord.
Cvartetul de coarde Consonante va interpreta Cvartetul in do minor D 703 de Franz Schubert. Formatia are în componenta instrumentisti ai Filarmonicii: Stefan Epuran, Alexandru Timilie, Iulian Bolog si Alexandra Elefterescu. Absolventi de master, toti au colaborat cu orchestre filarmonice din tara, au sustinut recitaluri în diverse ansambluri camerale. Din anul 2016, vioara II este asigurata de Madalina Lohan.
Vom audia Suita nr.3 de V. Bruns cu Fagotissimo cvartet constituit in 1999, cand trei fagotisti de la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau, Mihai Timofti, Costica Marcut si Pavel Ionescu impreuna cu George Hariton” prim fagotist la Filarmonica „Moldova” din Iasi au decis sa exploreze magnificul univers timbral al acestui interesant instrument. Ulterior Mihai Badiu a devenit component al cvartetului.
Formatia a sustinut deja numeroase concerte in tara, in Italia, Franta, Germania, Bulgaria, Macedonia, Moldova, Grecia, Ucraina.
Ozana Kalmuski Zarea

Filarmonica „Mihail Jora” Bacau – 60 de ani. Deschidere festiva la Catedrala Catolica

Desteptarea | 10/04/2016

Untitled

 

 

 

 

 

 

 

 

In Catedrala Catolica „Sfintii Petru si Paul” au rasunat acordurile Uverturii “Focuri de artificii” si Muzica Apelor de G. Fr. Handel, Aria din Suita nr. 3 si două Corale de J. S. Bach, “Nimrod” din Variatiunile Enigma de  E. Elgar, Ave Maria de A. Bruckner, Pavana pentru o infanta defunctă de M. Ravel si G. Mahler “Choralmassig” din Simfonia “Invierii”.
Deschiderea aniversara pentru cei 60 de ani de la constituirea Filarmonicii bacauane “Mihail Jora” a fost realizata de cei mai valorosi instrumentisti ai sectiei de alamuri ai Filarmonicii “George Enescu” din Bucuresti, reuniti în Romanian Brass, ansamblu cu un palmares deosebit, cu un sunet ce reprezinta un ideal sonor pentru cei mai rafinati melomani.
Înfiintata in 2006 de catre talentatul Adrian Petrescu, prim oboist al Filarmonicii bucurestene, formatia a fost prezenta la Expozitia Mondiala de la Zaragoza, la Festivalul Tamisei si în numeroase concerte.
Ozana Kalmuski Zarea