De la înființarea sa, consfințită în 16 octombrie 1956, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău a realizat un continuu crescendo, grație activității muzicale desfășurate la început sub îndrumarea dirijorilor Eugen Pricope, Igor Ciornei, Ovidiu Bălan, dar și a calității profesionale a membrilor orchestrei.

Astăzi, orchestra reunește un grup de aproximativ 75 de muzicieni talentați. Majoritatea instrumentiștilor fac parte din diferite formații camerale cum ar fi orchestra de camera „Tescana„, cvartetul de fagoti „Fagotissimo”, Cvartetul „Consonante”, Duo „Capriccio”, Trio „Ateneu”

ORCHESTRA | DIRIJORI ȘI SOLIȘTI | FORMAȚII CAMERALE | ECHIPA FILARMONICII

VIOARA 1VIOARA 2VIOLAVIOLONCELCONTRABASFLAUTOBOICLARINETFAGOTCORNTROMPETATROMBONTUBAHARPAPERCUȚIE
Trombon Interpreți
| Sorin Găburoi |  | Ion Lazarev | Claudiu Chirilă |
Interpreți
| Marius Chirilă |
Interpreți
| Sorana Marcu |

DIRIJORI SI SOLISTI


Ovidiu Balan

Dirijor

Format în tradiția est-europeană, Ovidiu Bălan deține funcțiile de director onorific și prim-dirijor al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău (din 1968), prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii din Ploiești (din 1995) și director muzical al Orchestrei Simfonice Domenico Cimarosa din Aversa, Italia (din 1996).

Născut în 1942, Bălan a studiat întâi la Liceul de muzică și apoi la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București (absolvit summa cum laude în 1968). În 1970 cu  Jean Fournet și Marius Constant în cadrul Cursurilor Internaționale din Școala din Hilversum, Olanda, iar în…


Vezi pagina de profil

Valentin Doni

Dirijor

A urmat cursurile Institutului de Arte G. Muzicescu din Chişinău, între 1973 şi 1978, la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman şi la cea de compoziție a profesorului Pavel Rivilis. În 1990‑1992 a studiat dirijatul cu maestrul Ovidiu Bălan, iar între 1992‑1993 s‑a perfecţionat la Conservatorul Naţional Regional din Rueil, Malmaison (Franţa), cu prof. Jean‑Sebastien Bereau. A mai beneficiat de stagii de perfecţionare în anul 2000, la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille (Franţa).
Valentin Doni a început cariera de dirijor la conducerea orchestrei de muzică populară Folclor a companiei de stat Teleradio – Moldova (1986 ‑1989). Între 1990 şi 1992 a funcționat la Ministerul Culturii din Republica Moldova, în cadrul departamentului de colaborare cu uniunile de …


Vezi pagina de profil

 

FORMATII CAMERALE

Trio ATENEU

Trio de coarde

În toamna anului 2009, violonista Alexandra Onofrei, violistul Mihai Epuran şi violoncelista Simona Diaconu, membri ai Orchestrei Simfonice “Mihail Jora” din Bacău, au decis să alcătuiască un trio de coarde care să interpreteze lucrări create în diferite stiluri şi perioade ale istoriei muzicii. Compoziţiilor dedicate acestui tip de formaţie li s-au adăugat şi cele pentru cvartet cu pian şi pentru unul sau două instrumente de suflat.

Până în prezent Trio “Ateneu” a susţinut atât recitaluri în ţară (Bacău, Piatra Neamţ, Oneşti), cât şi în străinătate (Monza, Camogli – Italia, Zürich – Elveţia). Colaboreazã cu pianistul Horea Haplea, clarinetistul Sergiu Muşat şi violonistul Andrei Onofrei. În 2011, 2012 şi 2013 participã la Festivalul Internaţional “Zilele muzicii contemporane” Bacãu. Repertoriul formaţiei cuprinde lucrări de: G. Enescu, L. van Beethoven, W. A. Mozart, J. S. Haydn, B. Porta, C. Ţăranu, Z. Vancea, U. Vlad, M. Mihalovici, Fr. Schubert, S. Taneev, A. P. Borodin, J. Brahms, J.N. Hummel, R. Strauss, A. Dvorak.

Vezi pagina de profil

Cvartetul FAGOTISSIMO

Cvartet de fagoti

„Fagotissimo” a fost constituit in 1999, cand trei fagotisti de la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau, MIHAI TIMOFTI, COSTICA MARCUT si PAVEL IONESCU impreuna cu GEORGE HARITON, prim fagotist la filarmonica „Moldova” din Iasi au decis sa exploreze magnificul univers timbral al acestui interesant instrument.

Ulterior MIHAI BADIU a devenit component al …

Vezi pagina de profil

Picture 021Duo Capriccio

În cei peste cincisprezece ani de activitate, pianistele au susţinut numeroase recitaluri în ţară, în cadrul stagiunilor artistice sau festivalurilor organizate de Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Braşov, Filarmonica de Stat Târgu Mureş, Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti, Filarmonica Piteşti, Teatrul „Oleg Danovschi” Constanţa, Teatrul Muzical „Elena Teodorini” Craiova, Filarmonica de Stat Chişinău, Muzeul „George Enescu” Bucureşti, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Oneşti, Centrul de Cultura „Rosetti Tescanu – George Enescu” Tescani, Centrul de Cultură Arcuş. De asemenea, au susţinut o serie de recitaluri deosebit de apreciate în Italia, Moldova, Bulgaria şi au fost invitate să participe la a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră de la Banska-Bystrica, în Slovacia. În repertoriul ansamblului se găsesc lucrări reprezentative din creaţia lui J. Brahms, E. Grieg, L. van Beethoven, W. A. Mozart, Fr. Schubert, R. Schumann, F. Mendelssohn-Bartholdy, C. M. von Weber, Cl. Debussy, G. Enescu, C. Silvestri etc. Din categoria genului concertant, au abordat Concertul în re minor pentru două piane de Fr. Poulenc, Concertul pentru două piane şi orchestră în Mi bemol major KV 364 de W.A. Mozart (la 250 de ani de la naştere) şi Concertul în Si bemol major pentru pian la patru mâini de L. Kozeluch, pagini pe care le-au interpretat împreună cu Orchestrele Filarmonicilor „Mihail Jora”-Bacău, ”Paul Constantinescu”- Ploieşti şi Piteşti, dirijate de Ovidiu Bălan, Radu Postăvaru, Alexandru Ganea (România), Pieralberto Cattaneo (Italia) şi Robert Gutter (S.U.A). În ianuarie 2005 au cântat la sala Radiodifuziunii Române din Bucureşti, în spectacolul de binefacere „Artişti români solidari cu Asia”, patronat de Preşedinţia României şi, la 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a compozitorului George Enescu, au fost decorate cu Medalia comemorativă 2005, pentru merite deosebite în promovarea culturii româneşti.

 

 

 

 

Vezi pagina de profil

 

ECHIPA FILARMONICII

Mihai Badiu

Manager

Silviu Pravăț

Director adjunct

Doina Dragomir

Contabil șef

 

Andreea Ciuche

Economist

Magdalena Lăcătuș

Economist

Marian Diaconu

Inspector de orchestra

Lenuta Haulica

Inspector de specialitate

Irinel-Florina Alexa

Impresar

Iuliana-Elena Cutur

Referent specialitate

Gabriela Iștoc

Secretar P.R.

Ozana Calmuschi-Zarea

Consultant artistic

Luigi Andronic

Reparator instrumente

Georgeta Răileanu

Îngrijitoare

Ovidiu Răileanu

Muncitor

 

Nicu Chiriță

Tehnician

Neculai Cazacovschi

Paza

 

 

 

 

 

Irinel-Florina Alexa

Impresar

 

CONTACT

Str. Războieni, nr. 22, 600032 Bacău, România
Telefon: 0234-546.030
Folosiți formularul din pagina Contact pentru a ne trimite mesajele dumneavoastră.
Vă mulțumim!