Concert 31.03.2022

Concert simfonic

Joi 31 martie 2022, ora 18:30, sala Ateneu

Simfonicul de joi, 31 martie al Filarmonicii Mihail Jora se deschide cu lucrarea Primăvara. Lucrarea aparține lui Valentin Doni, dirijorul permanent al orchestrei băcăuane, un valoros muzician, apreciat de critici și public în diferite ipostaze: dirijor, compozitor, solist. Acum, după echinocțiul de primăvară, iată, se insinuează anotimpul renașterii și în plan muzical.

Din creația genialului compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart, născut în 27 ianuarie 1756 la Salzburg, vom asculta un opus de referință: Concertul în re minor pentru pian și orchestră KV 466. Unul dintre cele mai cunoscute concerte dedicate pianului, nr.20 a fost creat în anul 1785.Concertul este scris într-o tonalitate dramatică, re minor, aceeași pe care Mozart a folosit-o și în Uvertura Don Giovanni. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru oportunitatea pe care mi-a dat-o de a învăţa că moartea este cheia care deschide uşa către adevărata noastră fericire”. Puțin după prima audiție a Concertului, Joseph Haydn, alt corifeu al clasicismului muzical, îi declara lui Leopold Mozart: „Fiul vostru este cel mai mare compozitor pe care îl cunosc”. Concertul va fi interpretat de Cristian Niculescu, pianist stabilit în Germania, prezent pe scena Ateneu din Bacău de nenumărate ori, în recitaluri de pian sau ca solist cu orchestra.

Aseară, în cadrul stagiunii camerale Serile Syrinx, Cristian Niculescu a interpretat Sonata op.42 în la minor de Franz Schubert, 3 Intermezzi op.117 de Johannes Brahms, Carillon Nocturne de George Enescu și Preludii de Claude Debussy. Pentru finalul programul concertului simfonic, Valentin Doni, ce se va afla la pupitrul dirijoral, a ales o capodoperă, Simfonia nr.40 în sol minor, KV 550, lucrare finalizată în iulie 1788 de către Wolfgang Amadeus Mozart. Incontestabil, Simfonia 40 și-a câștigat locul cel mai important în ordinea preferințelor, devenind celebră. Nu suntem adepții clasamentelor, dar statisticile confirmă supremația penultimei simfonii compuse de Mozart, cu trei ani înainte de a muri. Scria Emil Cioran, „Când ascult această muzică de Mozart, îmi cresc aripi de înger”.

Ozana Kalmuski Zarea

Nu exista comentarii

Comentariile sunt inchise.