Concert 29/04/2017

CONCERT EXTRAORDINAR
SAMBATA, 29 APRILIE 2017, ORA 18.30, SALA „ATENEU”
LUCIAN BAN & MAT MANERI (USA)
“Transylvanian Concert”

După succese în lumea întreagă pianistul de origine romana stabilit la New York, LUCIAN BAN si violistul american, nominalizat la premiile Grammy, MAT MANERI vor lansa la Filarmonica Mihail Jora din Bacau albumul “Transylvanian Concert”.
Editat la celebra casa ECM Records “Transylvanain Concert” s-a bucurat de acoladele presei din lumea intreaga – castigand mai multe premii BEST ALBUM OF THE YEAR din partea All About Jazz USA, Cuadernos de Jazz Spain – si articole elogioase in presa majora precum: The New York Times, The Guardian, Jazz Times, L.A. Weekly, etc si a purtat duetul pe scenele marilor festivale si sali de jazz din intreaga lume – de la Los Angeles Festival, la Washington D.C., de la Londra la Berlin de la Paris la Munchen.
Cei doi muzicieni se afla intr-un turneu European de promovare pentru albumul “Transylvanian Concert” si de prezentare a muzicii pentru urmatorul lor album – piese din George Enescu re-imaginate, doine, colinde si cantece inspirate din folclorul romanesc, blues & spirituals, compozitii proprii, totul trecut prin filtrul jazz-ului modern si al traditiei muzicii de camera.
Clasicul format al dialogului dintre pian şi violă dobândeşte, în albumul propus de Ban şi Maneri, dimensiuni noi cu totul noi – de la jazz si blues la doina romaneasca si muzica camerala, la compozitii si directii in jazz-ul sec XXI. Cei doi muzicieni au colaborat pentru prima oară în mult premiatul octet Enesco Re-Imagined condus de pianistul Lucian Ban și contrabasistul american John Hebert, un proiect ce „re-imagina” muzica lui George Enescu din perspectiva jazz-ului contemporan. Prezentat în premieră mondială la Festivalul Enescu în 2009 cu un ansamblu ce cuprindea legende ale jazz-ului contemporan precum: Badal Roy (tabla), Gerald Cleaver (baterie), Tony Malaby (saxofoane), Ralph Alessi (trompeta), Enesco Re-Imagined a fost editat de cunoscuta casă Sunnyside Records din NYC și a câștigat nemumărate premii BEST ALBUM OF 2010 din partea criticii și a presei de specialitate, bucurându-se în același timp de succes în întreaga lume.
Originalitatea si intensitatea muzicala, chimia extraordinară dintre cei doi muzicieni din duetul „Transylvanian Concert”, va aduce consacrarea internațională pentru pianistul de origine română. Presa internationala despre album:

New York Times
“A lovely and restive new album on ECM – recorded in Mr. Ban’s native land – that reveals their shared interest in enfolding mystery”

All About Jazz
„Moments of unanticipated beauty”

The Guardian, UK
“It has its own kind of melancholy beauty, and plenty of wayward exuberance, too”

Image may contain: 2 people, indoor

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

You must be logged in to post a comment.