Concert 24/10/2019

 

AVANCRONICA MUZICALA

Ozana Kalmuski Zarea

 

  Îmi doresc din tot sufletul ca muzica mea să devină cunoscută şi ca din ce în ce mai mulţi oameni să o îndrăgească, găsind în ea consolare şi sprijin. mărturisea P.I. Ceaikovski, autorul  unor pagini muzicale pline de patos şi sensibilitate, un neobosit călător, compozitor care a murit la St. Petersburg la numai cincizeci şi trei de ani. Muzica sa a cucerit mapamondul prin Concertele de pian, Concertul de vioară, cele 6 Simfonii,  Simfonia Manfred, nemuritoarele balete: Lacul lebedelor, Spărgătorul de nuci, după  basmul lui E.T.A. Hoffmann, feeria Frumoasa din pădurea adormită, pe o poveste de Charles Perault, operele Evgheni Oneghin şi Dama de pică, inspirate de textele lui Alexandr Puşkin, Uvertura – fantezie Romeo şi Julieta.

 În anul 1891 Ceaikovski călătoreşte în America şi îşi dirijează lucrările la inaugurarea celebrei săli de concerte Carnegie Hall.

  Dacă vreodată o muzică a fost compusă cu avânt nestăvilit, cu dragoste faţă de subiect şi faţă de personaje, aceea e muzica din „Oneghin”. În această seară vom audia Poloneza din opera „Evgheni Oneghin”.

  Astăzi, a fost condus pe ultimul drum, la numai 56 de ani, medicul Lorin Apetroaie, un profesionist dublat de omenie şi sensibilitate, iubitor al Euterpei, cel ce ne urmărea concertele. Rămâne încă un loc părăsit fără voie de un meloman, prieten al Filarmonicii „Mihail Jora”. Dumnezeu să-l odihnească!

Invitatul serii, talentatul violoncelist Filip Papa, este cunoscut ca membru al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de renume şi în ipostază de solist. Cântă în Europa, participă la importante festivaluri şi înregistrează cele mai semnificative opus-uri din literatura dedicată violoncelului şi cvartetului.

El va interpreta Concertul în mi minor op.85 pentru violoncel şi orchestră din creaţia lui Edward Elgar. Prima audiţie a acestei ultime capodopere a avut loc la Londra, în interpretarea lui Felix Salmond, cu autorul la pupitru, acum 100 de ani, în 26 octombrie 1919.

Ani de zile colegi în orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, Filip Papa și George Hariton – redutabil fagotist, se întâlnesc adesea pe scenele de concert ale țării în calitate de solist – dirijor. George Hariton este genul muzicianului care își construiește cariera încet, dar foarte sigur şi temeinic. Ceea ce nouă ne permite să urmărim o substanţială creștere a repertoriului pe care ni-l livrează de o calitativă manieră.

Domnia sa va conduce orchestra – în paginile primei simfonii ceaikovskiene, în sol minor op.13, Visuri de iarnă (ce s-a cântat prima oară la Moscova, în 3 februarie 1868), lucrare nostalgică, lirică – într-un simfonic pe care vă invit să îl onoraţi.

 

Nu exista comentarii

Comentariile sunt inchise.