Concert simfonic

Joi 23 noiembrie 2023, ora 18:30, sala Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău

Filarmonica Mihail Jora Bacău vă invită la concertul de pe 23 noiembrie, ora 18:30, la Centrul de Afaceri si Expoziții Bacău.
Dirijorul concertului va fi Leonard Boga iar solista serii, Georgiana Mihăilă – flaut.

🎼 În program:
▪️Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura Don Giovanni
▪️Carl Philipp Emanuel Bach – Concert în re minor pentru flaut și orchestră
▪️Ludwig van Beethoven – Simfonia a VI-a „Pastorala”

💢 Intrarea se va face pe bază de INVITAȚII gratuite care vor fi disponibile de mâine, 15 noiembrie începând cu ora 12:00 la sala Ateneu.

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea
Avancronică muzicală

⚜ Despre iubire ⚜

P.I. Ceaikovski nota: „În Mozart iubesc totul, pentru că îndrăgim totul în persoana pe care o iubim cu adevărat. Mai ales Don Juan, pentru că datorită lui am învățat ce este muzica.”

Cu Uvertura la opera Don Giovanni, creată de Wolfgang Amadeus Mozart începe simfonicul din această seară, 23 noiembrie 2023. Legenda spune că această capodoperă a fost compusă în noaptea dinaintea premierei operei cu același nume, din 29 octombrie 1787, la Praga.

Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău va evolua sub bagheta dirijorului Leonard Boga. Profesor de dirijat la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a absolvit studiile la clasa maestrului Horia Andreescu, Leonard Boga elaborează în teza sa de doctorat o interesantă incursiune în „Lumea simfoniilor lui Gustav Mahler”. S-a perfecționat cu dirijorii Jorma Panula (Finlanda) și Christian Badea (SUA) și a fost bursier la Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (DKB), ca asistent al dirijorului Paavo Järvi în proiectele şi înregistrările cu DKB. A dirijat importante orchestre din România, a fost dirijor, câte patru ani la Opera din Brașov și la Opera Națională Română din Iași.

Solista serii, Georgiana Mihăilă, beneficiară a două burse Erasmus: în Polonia/Varșovia la Universitatea de Muzica Frederic Chopin la clasa prof. Agata Igras și în Suedia în Norrköping Symphony Orchestra, a studiat la Universitatea de Muzică bucureșteană. Flautista susține recitaluri solo, multe dintre ele caritabile, ori în ansambluri camerale: de muzică barocă, cvintetul de suflători „Resonant”, ansamblu care se remarcă cu un debut solistic chiar la Filarmonica „Mihail Jora” și activează în Orchestra Română de Tineret.
Georgiana va interpreta Concertul în re minor pentru flaut și orchestră de Carl Philipp Emanuel Bach.
„Aşa cum toamna frunzele se îngălbenesc şi părăsesc copacii, astfel s-a golit şi viaţa mea. Nimic din curajul ce m-a inspirat în fericitele zile de vară nu a mai rămas!”
Simfonicul se va încheia cu celebra Simfonie a VI-a, în Fa Major op.68 de Ludwig van Beethoven, al cărei titlu apare pe partitura tipărită în anul 1826, Pastorala – Amintire a vieții la țară.

******************

Dietmar Gräf, muzician complex, autor a peste 500 de lucrări, ce a susținut peste 2000 de concerte în lumea întreagă, specializat în educație muzicală și muzică sacră la academiile muzicale din München, Regensburg, Wurzburg și Viena, a fost prezent pe scena Ateneului băcăuan, de-a lungul anilor, ca pianist și dirijor.
Dietmar Gräf, fondatorul si directorul Kneipp -Musical-Festival în Bad Wörishofen, profesor și dirijor al corului ”Regensburger Domspatzen”, a predat la Conservatoarele din Regensburg și München, a fost dirjior la catedrala Eigstatt și a tinut prelegeri la Universitatea din München. Autor de cărți despre educația muzicală și studii de muzicologie, doctor în muzică al Universității din München, eminentul artist Dietmar Gräf a înregistrat numeroase CD-uri și a fost prezent în emisiuni de radio și televiziune.
A sosit fericitul moment de a îl asculta, vineri, 24 noiembrie 2023, ora 19.00, după liturghie, ca organist, la Catedrala Romano–Catolică Sfinții Petru și Paul, într-un concert de orgă organizat în cadrul Serilor Syrinx, în care ne va delecta cu lucrări binecunoscute de: Johann Sebastian Bach, Georg Muffat, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Liszt, César Franck, dar și prime audiții: A. Willscher, Biblische Tänze – „The dance around the golden calf“, D. Gräf – Epitaph „Die Liebe weint, der Glaube tröstet“, D. Pepping -„Jesus Christus, unser Heiland”.
La final, pentru acest concert în Casa Domnului, mă alătur lui Mozart, care mărturisea: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru oportunitatea pe care mi-a dat-o de a învăța că moartea este cheia care deschide ușa către adevarata noastra fericire. (…) Este o mare consolare pentru mine să-mi aminteasc că Domnul, pe care l-am simţit aproape, în credinţă umilă precum un copil, a suferit şi a murit pentru mine şi că El se va uita la mine cu dragoste şi compasiune”.

Concert 23.11.2023