Concert 22/06/2017

Cursurile internationale de dirijat
Editia a XIV a
Concert Simfonic
Joi, 22 iunie, ora 18.30, Sala „Ateneu”

In program:

L.v. Beethoven – Symphony No. 1 in C major, Op. 21
Adagio molto – Allegro con brio Dirjor :Radu Otel (Romania) G.Puccini – “Sì, mi chiamano Mimì” din La bohème
Dirjior :Daniel Bukin (USA)
G. Verdi – “Follie! Follie!… Sempre libera” din „La Traviata” Gabriela Istoc, soprana
M.Ravel – Pavane pour une infante dèfunte ,
dirijor Alberto De Loza (Mexico)
L.v. Beethoven – Symphony No. 3 in Mi b major, Op.55 Marcia funebre: Adagio assai dirjor : Andrew King (USA)
L.v. Beethoven – Symphony No. 3 in Mi b major, Op.55
Allegro con brio , dirijor : Francis Ku (Hong Kong)

AVANCRONICA MUZICALĂ
OZANA KALMUSKI ZAREA
Tineri dirijori
 
    În această seară, la Sala Ateneu are loc primul concert din cadrul celei de a XIV-a ediții a Cursurilor internaționale de dirijat, ce se defășoară în perioada 18 – 29 iunie.  O poză imensă cu chipul lui Robert Gutter (1938 – 8 mai 2017) –  dirijorul și profesorul american care a orchestrat aceste ediții – tronează pe scenă. La ediția aceasta, organizată In memoriam Robert Gutter,  cu sprijinul soției sale, Suzanne va fi  un singur concert săptămânal, deoarece s-au înscris mai puțini candidați. „O mare pierdere, pentru noi toți’, afirmă Charles Gambetta, colaborator american, care predă în continuare la cursuri, alături de Ovidiu Bălan. La realizarea acestor cursuri este de menționat participarea pianistului clujean Horia Haplea. În concert a fost invitată soprana Gabriela Iștoc – care a colaborat cu Robert Gutter și orchestra băcăuană la Concertul de sărbători din decembrie 2016.  Ea va interpreta două arii celebre:  “Sì, mi chiamano Mimì” din Boema lui G. Puccini și  “Follie! Follie!… Sempre libera” din Traviata de G. Verdi,  sub bagheta lui Daniel Bukin (SUA).
 Concertul se deschide cu partea I din Simfonia I, în Do Major, op.21 de Ludwig van  Beethoven , la pupitru Radu Oțel, profesor la Piatra Neamț.
Pavana pentru o infantă defunctă de Maurice Ravel va fi dirijată de Alberto De Loza II din Mexic, iar americanul Andrew King va conduce orchestra în paginile Marșului funebru din Simfonia a III-a Eroica, de Beethoven. Ambele lucrări sunt asemeni unui omagiu adus dirijorului Robert Gutter, căruia îi cântam Mulți ani trăiască, în fiecare an pe 16 iunie, la aniversare. Unul dintre cursanții din edițiile anterioare, Ken Yanagisawa, căruia Cursurile de la Bacău i-au fost faste, a participat de trei ori, încântat de atmosfera de aici, de posibilitatea de a cânta cu o orchestră profesionistă și de calitatea lecțiilor dirijorale. Francis Ku (Hong Kong), cel care va încheia seara, cu partea I a aceleaiși Simfonii, a fost prezent la ediția de anul trecut și a revenit pentru a-și cizela abilitățile.
Duminică, 25 iunie, ora 11.00, Recital de corn cu: Mihai Sîrbu, Ioan Gabriel Luca, Cătălin Grierosu și Marius Aftaragaci.
Image may contain: 1 person, smiling, closeup

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

You must be logged in to post a comment.