Concert 22.11.2018

CONCERT SIMFONIC

JOI, 22 NOV 2018 ORA 18.30, SALA „ATENEU”

DIRIJOR: THEO WOLTERS – OLANDA
SOLIST : RĂZVAN SUMA, VIOLONCEL

In program:

  • Fr. Schubert- Uvertura „Rosamunde”
  • R.Schumann- Concertul pentru violoncel in la min op 129
  • P.I.Ceaikovski- Simfonia nr. 4 in fa min op 36

 

 Concert de joi

Ozana Kalmuski Zarea

În avanpremiera concertului, am reușit să mă bucur de prezența violoncelistului Răzvan Suma, interpretul din această seară a Concertului pentru violoncel și orchestră în la minor op. 129, pe care Robert Schumann l-a compus la patruzeci de ani. În Das Orchester se afirma că: „Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa.” Născut la Cluj – Napoca, începe  studiul cu Gabriela Todor, devine discipol al lui Marin Cazacu și se perfecționează cu Terry King, Arto Noras, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Frans Helmerson, Miklos Pereny, Herre – Jan Stegenga şi Mirel Iancovici.

Susține sute de concerte şi recitaluri, cu un repertoriu cuprinzător. După formula de trio, Romanian Piano Trio ori Trio Strad, Răzvan Suma începe din anul 2012 seria turneelor naționale: Vă place Bach? Brahms? Tango? Schu….? continuată cu proiecte de succes precum: Seara Spaniolă, Britanică, cu muzicile lui Piazzolla și ale grupului ArgEnTango.

 Un muzician pe care îl prețuiesc  deopotrivă pentru calitățile artistice, cultivate atent şi multiplicate cu generozitate și bucurie, dar și pentru caracterul său, tot de excepţie. Răzvan Suma este din anul 2009 solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și o perioadă, a fost și conducătorul lor.  

Simfonicul  condus de Theo Wolters – din 2010 dirijor al Orchestrei Filarmonice din Sibiu şi invitat permanent al Filarmonicii din Cluj – Napoca  – se deschide cu Uvertura Rosamunde de Franz Schubert și se încheie cu Simfonia a IV-a în fa minor, op.36 pe care Piotr Ilici Ceaikovski  (de la moartea căruia s-au împlinit 125 de ani!)a dedicat-o Nadejdei von Meck.

Nu exista comentarii

Comentariile sunt inchise.