Concert 21.11.2021

Concert vocal-simfonic
In memoriam – Doru Morariu

Duminică 21 noiembrie 2021, ora 19:00, Catedrala Catolică Petru și Paul din Bacău

Ozana Kalmuski Zarea

Requiem aeternam

Istoria requiem-ului pornește de la muzica gregoriană și ajunge până la secolul nostru. De la Johannes Ockeghem, la Tomás Luis de Victoria, au compus muzică de requiem: Cherubini, Salieri, Mozart, Verdi, Berlioz, Bruckner, Saint – Saens, Dvorák, Fauré, Britten, Ligeti, Stravinsky, Penderecki….

La Catedrala Catolică Sf. Petru și Paul, ascultăm Requiem – ul în re minor op.48 compus de Gabriel Fauré în anul 1880, revizuit în 1890, finalizat în 1900. Cele șapte secțiuni ale lucrării: Introit și Kyrie, Offertory, Sanctus, Pie Jesu (cu care Fauré înlocuiește Dies irae), Agnus Dei, Libera me și In Paradisum sunt dominate de un sentiment uman foarte puternic, acela al credinței în odihna veșnică. Iar muzica, este cu mult deasupra cuvintelor. În acest concert vocal-simfonic evoluează orchestra Filarmonicii Mihail Jora, dirijată de Cosmin Morariu, soprana Andreea Simon – Chinez, baritonul Eduard Benedic, Corul Gloria dirijat de Adrian Farcaș și organistul Alexandru Catău. Un concert In memoriam Doru Morariu.

Născut la Reșița, în 17 noiembrie 1951 într-o familie cu tradiții muzicale, Petre Doru Morariu a studiat clarinetul și apoi dirijatul la Conservatorul din București cu Silvia Secrieru, D.D.Botez, Petre Crăciun și Marin Constantin. Incă din timpul facultății s-a remarcat, a creat grupul vocal ” Preludiu ” și corul Facultății de Medicină din București. După terminarea facultății se întoarce la Reșița, unde reînvie ” grădina muzicală a Banatului ”, unde face să funcționeze 48 de coruri, obținând numeroase premii cât și aprecierea publicului și a juriilor. In anul 1985, pentru că are curajul să cânte colinde de Crăciun este nevoit să părăsească Casa Creației și să predea muzica la o școală generală din Reșița, până în 1990. Înființează corul de copii Primavera, cu care a obținut premii la Cântarea României și la Festivalul Coral de la Arezzo – Italia. A compus numeroase lucăari corale și vocal – instrumentale, laice și religioase. A înființat Concursul de Creație ”Nicolae Ursu” pentru tinerii compozitori în colaborare cu Uniunea Compozitorilor, festivalul coral ”Iosif Velceanu ” de la Reșița și filiala uniunii compozitorilor din județul Caraș-Severin. In anul 1990 intră prin concurs la Corul Academic Gavriil Musicescu al Filarmonicii de Stat Moldova Iași, unde a funcționat până în ultima zi a vieții sale. Aici a ”reclădit și a ridicat în permanență nivelul calitativ al acestui cor”. Susține sute de concerte în țară și în străinătate (Olanda, Germania, Italia, Austria, Spania, Ucraina, Republica Moldova etc). A obținut numeroase distincții grație înaltului profesionalism: Diploma de binecuvântare apostolică specială, Sanctitatea Sa Ioan Paul al II-lea, 1999 – Diploma de binecuvântare apostolică specială pentru servicii culturale aduse Cavalerilor de Malta, Eminența Reverendissima Monseniorul Eosebio Pace, arh. Ierusalimului, 1999 – Diploma pentru merite deosebite în promovarea muzicii corale, Societatea Română de Radiodifuziune, 2001 – Distincție de vrednicie, IPS Daniel, Arh. al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, 2002 etc. Ultimele concerte au fost la Ateneul Român din București și la Mitropolia Moldovei, când Părintele Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a inmânat Crucea de aur a ortodoxiei, cea mai înaltă distincție ortodoxă, ”dându-i astfel cheia corului îngerilor”. A părăsit această lume în 21 februarie 2020. Amintirea omului bun, drept, generos și talentat va rămâne mereu in inimile celor care l-au cunoscut, apreciat și iubit.

Cu acest Requiem de Fauré, să ne amintim și să îi comemorăm pe ceilalți muzicieni care s-au dus la Domnul: Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Cristian Misievici, Petronius Negrescu, Liviu Dănceanu, Dorel Baicu, Ionuț Crețu, pe scriitorii: Doru Kalmuski, Calistrat Costin, Carmen Veronica Steiciuc și doctorița Virginia Zarea.

Requiescat in pace!

î

 

Nu exista comentarii

Comentariile sunt inchise.