Concert simfonic

Sâmbătă 20 ianuarie 2024, ora 18:30, Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău

* Sâmbătă 20 ianuarie, de la ora 18.30, Filarmonica Mihail Jora Bacău vă așteaptă la un concert special dedicat Zilelor Culturii Românești, alături de Ozana Barabancea (dirijor/solistă) și de invitatele Gloria Barabancea și Alessia Popa
* Programul concertului (care va avea loc la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău) conține lucrări de H.Moculescu, O.Barabancea. A.Manolache, N.Kirculescu
* Invitațiile gratuite sunt disponibile începând de astăzi, 15 ianuarie, la Casa de Cultură (intrarea din spate, orele 10-18). Vă așteptăm!

 

Avancronică muzicală

Cum era de așteptat, invitațiile la concertul Ozanei Barabancea de astăzi, 20 ianuarie, dedicat „Zilelor Culturii Românești”, ce se va desfășura la Centrul de Afaceri și Expoziții din Bacău, începând cu orele 18.30, s-au epuizat încă de luni dimineața.
Ozana Barabancea, artist liric la Opera Națională din București, profesor de canto la Colegiul Național de Muzică Dinu Lipatti, urmează cursurile de master pentru Stilistică dirijorală, studiu cor și studiu orchestră la Universitatea Națională de Muzică din București și este doctorand în anul trei la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, tema sa de cercetare referindu-se la „Funcțiile muzicianului dirijor și interpret în artele spectacolului”.
Ozana Barabancea este singura solistă vocală dirijoare de la noi din țară.
Ea și-a format în anul 2018 propria orchestră, “Lumini Sonore “. Ozana Barabancea revine alături de Filarmonica băcăuană ca: dirijor, compozitor, textier și prezintă în premieră alături de orchestra Filarmonicii Mihail Jora piesele Ploaia de lumină și Suavă catifea, pe versurile și muzica sa, realizate în colaborare cu orchestratorul Alex Luft.
Implicată într-un proiect alături de compozitoarea Alina Manolache, Ozana Barabancea se preocupă de lucrări cu substrat istoric și patriotic.
Fiica Ozanei Barabancea, Gloria Mihaela Barabancea este studentă în anul I la Universitatea Națională de Muzică București, Facultatea de Interpretare Muzicală, la clasa doamnei prof. Univ.dr. Dana Borsan.
Gloria Barabancea a participat la Festivaluri naționale și internaționale de pian, la 16 ani a debutat pe scena Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu alături de orchestra “Lumini Sonore” dirijată de Ozana Barabancea.
Repertoriul său cuprinde: Concertul în la minor de E. Grieg, piese de Fr.Chopin, J.S.Bach, L.v. Beethoven, Fr.Liszt, S.Rahmaninov. În această seară, va interpreta Momentul muzical de Nicolae Kirculescu.
Alessia Popa, la 12 ani, este deja câștigătoarea a numeroase premii și trofee la festivalurile din țară, cel mai important fiind Marele trofeu al Festivalului “Lumini Sonore” by Ozana Barabancea. Studiază canto de la vârsta de 6 ani și crede cu tărie că “Perseverența bate talentul”.
Cele trei soliste, alături de orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, ne vor delecta cu lucrările:
România mea, Maica Sfantă, Duhul Eminescian, Sfânt rămâi Stefan cel Mare, Măre Mircea, Domn cel Mare, Pe pământul nostru sfânt, Vocea Dacilor, Salcia (Horia Moculescu), Oda Luceafărului, Pe lângă plopii fără șoț (Guilelm Sorban).

Muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea

Concert 20.01.2024