CONCERT SIMFONIC

JOI,15 NOV 2018, ORA 18.30, SALA „ATENEU”

DIRIJOR: ADRIAN PETRESCU

Adrian Petrescu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In program:

  • Aaron Copland – Fanfare for a Common Man
  • Henri Tomasi- Fanfara liturgica
  • Mussorgski-Ravel- Tablouri dintr-o expoziție

 

Promenade muzicale

                                                           Ozana Kalmuski Zarea

Joi, 15 noiembrie, la Sala Ateneu, în primă audiție, muzică pentru suflători și percuție, cu lucrări de Copland, Tomasi şi Musorgski, dirijate de Adrian Petrescu, artist cu o impresionantă carieră artistică națională şi internațională.

Din anul 1990 Adrian Petrescu este prim oboist al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, dirijor invitat în stagiunile orchestrelor simfonice din România şi dirijorul permanent al formaţiei camerale de suflători de alamă Romanian Brass, pe care a fondat-o în anul 2005. A studiat oboiul, s-a perfecționat cu renumiți profesori şi a câștigat laurii unor prestigioase concursuri, precum cel de la Praga sau din Marktneukirchen – Germania. Concertează ȋn ţară şi ȋn străinătate alături de mari dirijori şi este solist în festivaluri naţionale şi internaţionale. A debutat pe podiumul dirijoral în faţa unei orchestre simfonice acum 10 ani. În acest răstimp, Adrian Petrescu a dirijat majoritatea orchestrelor din România, dar şi din străinătate, la Londra, în Zaragoza – Spania. Sunt cuceritoare înregistrările sale pe CD si DVD în ipostază de solist şi ca dirijor al formației Romanian Brass. Adrian Petrescu este distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I, decernat de Președintele României.

Aaron Copland (14 noiembrie 1900-2 decembrie 1990)

Fanfară pentru un om obişnuit, este o lucrare scrisă pentru alămuri, dedicată Orchestrei simfonice din Cincinnati dirijată de Eugene Goosens şi terminată în 6 noiembrie 1942. Autorul dăruieşte manuscrisul Bibliotecii Congresului American în 21 decembrie 1965.

Henri Tomasi (17 august 1901-13 ianuarie 1971)

Copil fiind, Henri merge la operă cu mama lui. Boema lui Puccini îi va marca destinul muzical. Impresionat şi influenţat de Bizet, Musorgski, Debussy, Ravel, Richard Strauss şi Richard Wagner, Tomasi cântă în diverse formații şi dirijează. Născut în apropiere de Marsilia, studiază muzica la Conservatorul din Paris. Compune multă muzică pentru instrumente de suflat, cele mai cunoscute fiind Concertele pentru trompetă, saxofon, clarinet. Fără a fi aservit vreunui sistem, se ghidează după propria-i sensibilitate. “Muzica ce nu vine din suflet nu este muzică”.

Fanfara liturgică a fost compusă în anul 1947, pentru ansamblu de suflători. Cele patru secţiuni sunt:

I. Annonciation

II. Evangile

III. Apocalypse

IV. Procession nocturne

Modest Musorgski (21 martie 1839- 28 martie 1881)

Lucrarea Tablouri dintr-o expoziţie a fost compusă în 1874 de Musorgski pentru pian şi are 16 secţiuni, inclusiv Promenadele.

Transcripția pentru orchestră de suflători a acestei captivante lucrări, pe care o vom audia în această seară, ce se încheie cu Marea Poartă a Kievului, a fost realizată de Mark H. Hindsley (18 octombrie 1905 – 1 octombrie 1999). Acesta a fost aranjor, compozitor, dirijor, director la University of Illinois Bands, până în anul 1970.

Concert 15/11/2018