Concert 14/12/2017

Concert Simfonic, 14 Decembrie 2017, ora 18:30, sala Ateneu
Concert Omagial in memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I al României.

Dirijor: Ovidiu BALAN
Solisti: Gabriela ISTOC, Georgeta Grigore

Giobeni Batista PERGOLESI
STABAT MATER DOLOROSA

AVANCRONICA MUZICALĂ

OZANA KALMUSKI ZAREA

Concert Omagial in memoria Majestatii Sale Regele Mihai I al României.

    Concertul dedicat memoriei Majestatii Sale Regelui Mihai I al României, îmi prilejuieşte un dublu regret. Mai întâi al acestei pierderi ireparabile care încheie doar simbolic o epocă ce s-a terminat odată cu alungarea lui de către comunişti. În al doilea, pentru că deşi au curs atâtea valuri de vorbe mari despre caracterul său, ele aduc mai mult a demagogie întrucât nu prea am văzut să-i fie urmat modelul moral. Da, s-a încheiat o epocă, dar o epocă a spiritelor nobile, a elitelor şi caracterelor alese şi a celor aflaţi sub zodia  legii divine.

   “Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie”, afirma Regele Mihai de România, acest ”purtător de speranţă”, cum îl numea Emil Hurezeanu, Regele Mihai  va fi fost ţinut departe de ţară timp de 44 de ani.  A fost, cum se ştie, pasionat de maşini, avioane, muzică clasică.

   Iubea Poema Română, lucrarea lui George Enescu în care răsună Imnul Regal, asculta cu plăcere lucrări de Beethoven, Concertul nr. 1 pentru pian de Liszt (interpretat pe scena Ateneului săptămâna trecută de Daniel Goiţi), valsuri, tangouri, marşuri, O mio babbino caro de G. Puccini, dar şi hituri ale lui Elvis Presley.

    Regele Mihai improviza la pian. “Elegie” a fost compusă în 1941. Uitată multă vreme pe pianul de la Castelul Foişor, lucrarea pentru pian a fost dedicată Reginei Ana şi adaptată pentru orchestră de Ion D. Chirescu.

 În concertul din această seară se va cânta Stabat mater dolorosa  de G. B. Pergolesi.

    Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională, Regele Mihai I al României a înfiinţat, prin Decret Regal, în 15 aprilie 1947 (anul în care s-a căsătorit cu Ana la Atena), Filarmonica “Banatul” din Timişoara şi “Oltenia” din Craiova.

25158208_1699988176733023_2000608066328365212_n

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

You must be logged in to post a comment.