Concert extraordinar în colaborare cu Centrul de Cultură „George Apostu”

SALA „ATENEU”, joi, 13 octombrie, ora 18.30

Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău
Dirijor: Valentin Doni
Ramona Elena Tănase, soprană
În program:
Francesco Cilea, Jules Massenet, Giacomo Puccini, Charles Gounod, Ernesto De Curtis, Henri Duparc, Claude Debussy, Francis Poulenc, Iosif Ivanovici și George Grigoriu.

Valentin Doni a urmat cursurile Institutului de Arte G. Muzicescu din Chişinău, între 1973 şi 1978, la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman şi la cea de compoziție a profesorului Pavel Rivilis. În 1990‑1992 a studiat dirijatul cu maestrul Ovidiu Bălan, iar între 1992‑1993 s‑a perfecţionat la Conservatorul Naţional Regional din Rueil, Malmaison (Franţa), cu prof. Jean‑Sebastien Bereau. A mai beneficiat de stagii de perfecţionare în anul 2000, la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille (Franţa).
Valentin Doni a început cariera de dirijor la conducerea orchestrei de muzică populară Folclor a companiei de stat Teleradio – Moldova (1986 ‑1989). Între 1990 şi 1992 a funcționat la Ministerul Culturii din Republica Moldova, în cadrul departamentului de colaborare cu uniunile de creație.
Din 1991 este dirijor permanent, iar din 1988 până în 2004 deține funcția de director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova.
Cu orchestra sa şi alte orchestre, dirijorul a întreprins turnee în Italia, Spania, Portugalia, România, Franţa, Austria, Ucraina, Coreea de Sud, însumând peste 300 de concerte în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiție. Valentin Doni a dirijat în România majoritatea filarmonicilor, de asemenea a dirijat in repetate rânduri orchestra simfonică din Avegnon (Franţa), Perozavodsk (Rusia), Baden‑Baden (Germania).
Pentru merite deosebite şi realizări remarcabile în domeniul artelor, Valentin Doni a primit titlul de Maestru în artă în anul 1999, iar în 2002 Guvernul Francez i‑a conferit titlul de Cavaler al Ordinului în Arte şi Litere.
În prezent, Valentin Doni este angajatul Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, în calitate de dirijor permanent.

Ramona Elena Tănase își împarte activitatea între pedagogia canto-ului (profesor de canto și artă lirică) și scenă ca solist, în Luxemburg și în străinătate.
Pe lângă operă, muzica sacră ocupă de asemenea o mare parte a carierei sale ca solist, repertoriul ei variind de la baroc până la contemporan.
În 2008 obține diploma superioară în canto cu distincție alături de profesoara și artista Mariette Kemmer. În același an, interpretează Verdi Requiem la Filarmonica din Luxemburg. În 2009 ocupă postul de profesor de canto în Wiltz. În același an câștigă competiția internațională Nei Stëmmen din Luxemburg. În 2011 este finalista concursului „Concorso Musica Sacra” din Roma, Italia. În 2013 interpretează rolul Branghenei în opera Tristan și Isolda la Chișinău și Iași, alături de orchestra Serghei Lunchevici și a renumitului tenor wagnerian Peter Svensson, sub bagheta dirijorului Radu Pantea.
În 2017 înregistrează CD-ul cu Stabat Mater de Rossini cu dirijorul Martin Elmquist și Luxembourg Philharmonie.

Concert 13.10.2022