Concert 12/04/2017

CONCERT DE CONCERTE
INTEGRALA CONCERTELOR PENTRU PIAN DE P.I.CEAIKOVSKI

MIERCURI,12 APRILIE 2017, ORA 18.30 SALA „ATENEU”

DIRIJOR: OVIDIU BALAN
SOLISTI:
ALFONSO SOLDANO, PIAN – ITALIA
MICHELE FAZIO, PIAN – ITALIA
STEFANIA ARGENTIERI, PIAN – ITALIA

In program:

P.I. Ceaikovski :
Concerto n°2 in G Major op 44
Concerto n°3 in E flat Major op 75
Concerto n°1 in B flat minor op 23

AVANCRONICA MUZICALĂ
LUMINA ÎNVIERII
OZANA KALMUSKI ZAREA
Lumina e un fenomen fizic specific credinței creștine. Nașterea Domnului se anunță magilor ca o lumină; Învierea e descrisă ca o lumină, iar Isus însuși spune despre El, în Ioan 8/12 că e Lumina Lumii. Tradiția de Paști de a lua lumină corespunde acestei însușiri sacre a lui Isus de a risipi întunericul care, metaforic, înseamnă lipsă de toleranță, de compasiune, de iubire, de empatie, de credință în atotputernicia Creatorului.
În mii de ani, de-a lungul epocilor, acest imbold de sorginte sacră a stat la originea inspirației conceperii și elaborării unor opere muzicale nemuritoare, cunoscute în zilele noastre ca muzică sacră. Sunt lucrări al căror mesaj profund, deseori răscolitor și cu adânci rezonanțe în suflet, reflectă cea mai sinceră devoțiune față de Ziditorul vieții noastre.
Concertul de la Filarmonică din Joia Mare este condus de violonistul Sergiu Spiridon, care a susținut concerte în cadrul Cursurilor Internaționale de Dirijat, în Bacău, Onești, Botoșani. El va dirija Orchestra de Cameră în Aria din Suita nr.3 de J.S. Bach, Adagio de T. Albinoni, Serenada de E. Elgar și Adagio de S. Barber. Programul se încheie cu Stabat Mater Dolorosa, lucrare compusă de G. B. Pergolesi în anul 1736, soliste: soprana Elena Tănase – absolventă a Colegiului Național de Artă Bacău si a Universității George Enescu Iași, stabilită în Luxemburg și mezzosoprana Georgeta Grigore – cu un palmares internațional impresionant.
Aseară la Filarmonică, maestrul Ovidiu Bălan a realizat Integrala Concertelor pentru pian și orchestră de P.I. Ceaikovski, cu pianiștii italieni: Stefania Argentieri, Alfonso Soldano, Michele Fazio.

Image may contain: 1 person, smiling
Image may contain: 1 person, standing and suit
Image may contain: 1 person
Image may contain: 1 person, smiling, standing
791 people reached

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

You must be logged in to post a comment.