CONCERT SIMFONIC

VINERI, 12 OCT 2018, ORA 18.30, SALA „ATENEU”

 

DIRIJOR: OVIDIU BALAN
SOLIȘTI : BIANCA MANOLEANU, SOPRANA
: VINCENZO BALZANI, PIAN- ITALIA
: YASUKO FURUMI , PIAN – JAPONIA
(Premiul I la Concursul internațional de pian Takamatsu – Japonia 2018 )

In program:

  • Viorel Munteanu – Întoarceri la Blaga- 7 poeme pentru soprana și orchestră
  • Franz Liszt – Concertul nr. 1 in Mi b Major pentru pian și orchestră
  • George Gershwin- Rhapsody in blue pentru pian și orchestră

 

 

Avancronica muzicală

                                                          Ozana Kalmuski – Zarea

 

In aceasta seara, 12 octombrie 2018, la Sala Ateneu. Dirijor – Ovidiu Bălan, solistă – Bianca Manoleanu.

Viorel Munteanu a studiat la Conservatorul „George Enescu” din Iași, absolvind succesiv secția de pedagogie muzicală (1969) și compoziția (1975), fiind discipol al profesorului Vasile Spătărelu. În anul 1980, la propunerea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a beneficiat de o bursă de specializare oferită de Guvernul Italian la Academia „Santa Cecilia” din Roma, studiind polifonia și compoziția cu renumitul muzician italian de origine română Roman Vlad. Viorel Munteanu a lucrat până în 1985 la Radio-Televiziunea din Iași, paralel începând şi cariera didactică la Conservator. Este profesor universitar din anul 1991 (disciplinele contrapunct, orchestrație și compoziție) și conducător de doctorat din 2001, îndrumând teze de doctorat la Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” din Iași

Întoarceri la Blaga de Viorel Munteanu

Șapte poeme pentru soprană și orchestră: 
Autoportret,
Dar munții – unde-s ?
Lumina de ieri,
Ioan se sfâșie în pustie,
Visătorul,
Cântecul obârșiei,
Vreau să joc !

Întoarcerile lui Viorel Munteanu, ne spune Gheorghe Duțică  … reveniri ciclice, reveniri în spirală: treapta pe care pășește acum este alta dar punctul de concentrare al ideii muzicale este nedislocat, totul purtând memoria fabuloasă a unui înainte. Iar înainte au fost Poemele luminii și înainte de Poemele luminii a fost tăcerea, tăcerea celui „mut ca o lebădă”: Lucian Blaga. Turnat în matrice sonoră, numele poetului deschide un întreg univers de simboluri, arhetipuri și coduri subiacente de limbaj. Astfel, „nașterea melogramei” – reiterând gestul primordial al genezei – îl face pe compozitor părtaș al „pre-destinării” opus-ului muzical. Odată eliberat de sub vraja miraculoasei îngemănări de literă și sunet, Viorel Munteanu se lansează cu voluptate în aventura dezmărginirii eu-lui creator, dezlegând „cifrul” virtuților promise de haloul structural și semantic al acestei muzici în stare născândă. Întoarceri la Blaga … un alt „joc secund” barbian, o altă intrare în rezonanță cu sunetele desprinse din lumea misterelor trezite la viață de metaforă. 

Apoi, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră,  în Mi bemol Major, compus în 1830, finalizat de Franz Liszt nouăsprezece ani mai târziu, cu primă audiție la Weimar în 1855, va fi interpretat de tânăra pianistă din Japonia, Yasuko Furumi (discipola lui Vincenzo Balzani), câștigătoare în acest an a Premiului I la Concursul Internațional de pian Takamatsu.

Simfonicul se va  încheia cu Rhapsody in blue, creată în anul 1924 de George Gerswin, în interpretarea pianistului italian Vincenzo Balzani, profesor la Conservatorul “ Verdi” din Milano. Acesta este frecvent invitat să facă parte din jurii ale concursurilor internaţionale, precum: (“G. . Viotti”, “Rina Sala Gallo”, “Pozzoli”, “London International Piano Competition”, “Concurso Internacional Compositores de España”, “Tchaikovsky Junior” din Kurashiki, “Takamatsu”, “Parnassos” din Monterrey, “Hummel” din Bratislava.

Concert 12/10/2018