Concert 11/01/2019

FESTIVAL PIANISTIC W.A.MOZART

VINERI, 11 IAN 2019, ORA 18.30 SALA „ATENEU”

DIRIJOR : OVIDIU BALAN

SOLIȘTI : MORGAN ICARDI
                    GABRIELE BRAGA
                    VINCENZO CRISTIANI
                    IPPAZIO PONZETTA
În program:
  • Rondò in La Major Kv. 386
  • Concert in Mib Major Kv. 271
  • Concert in La Major Kv. 488
  • Concert in Do Major Kv 467

 

Avancronica muzicală

Ozana Kalmuski Zarea

MEDALION  MOZART

 

    Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la Salzburg în 27 ianuarie 1756 şi a murit la Viena,  în 5 decembrie 1791. Povestea acestui copil – minune este straşnic de frumoasă. Când avea şase ani, Wolfgang  şi sora sa, Nannerl, purtaţi într-un prim turneu de tatăl lor, cântă la Linz, München şi Viena.  A cântat, a călătorit, a compus. S-a jucat cu sunetele.

Primul concert pentru pian din cele 27 compuse de Mozart, este scris pe când avea 17 ani.

    Sunt doi pianişti din Italia – familiari ai Filarmonicii băcăuane, care concertează, de multe ori alături de discipolii lor. Mă refer la Vincenzo Balzani  şi la Ippazio Ponzetta.         Cu peste 500 de concerte, interpretate în Italia, Germania, Spania, Turcia, România, Bulgaria, Belgia, Rusia, Serbia, Franţa etc., Ippazio Ponzetta a fost premiat cu „Cavaliere per L’Europa” la Concursul Vidusso din Milano.

Maestrul Aldo Ciccolini – de la moartea căruia se împlinesc la 1 februarie patru ani –  care i-a fost profesor, îl aprecia: „cu certitudine, unul dintre cei mai dotaţi pianisti ai generaţiei sale”.

Preocupat de repertorii diverse, de la preclasici la moderni, cu o preferinţă de a interpreta lucrări ce se cântă mai rar, partituri semnate de mari pianişti precum Hoffman, Moskovsky, Levine, Godowsky, Giseking, Rubistein, Magaloff, pianistul – pedagog şi-a propus realizarea Integralei Concertelor de Mozart – întreprindere deloc facilă. La noi, performanţa aparţine Danei Borşan, cu versiuni mozartiene de excepţie, mare fineţe şi profunzime.

    Concertul de concerte de vineri, 11 ianuarie este dirijat de maestrul Ovidiu Bălan. Alături de Ponzetta, evoluează trei dintre discipolii săi.

 La 12 ani, Morgan Icardi, care a început să studieze pianul la Silverlake Conservatory of Music din Los Angeles, debutează  cu orchestra Filarmonicii “Mihail Jora”.

Licenţiat la Conservatorul “G. Verdi” din Torino, Gabriele Braga, pe care l-aţi mai ascultat pe scena Ateneului,  participă la numeroase cursuri de master, ceea ce îi aduce şi nenumărate premii în competiţii pianistice.

Vincenzo Cristiani a studiat la Conservatorul din Torino, a studiat, cu bursă “Erasmus” la Real Conservatorio de Musica din Madrid, s-a perfecţionat la master şi susţine concerte ca solist sau în formaţii camerale, având şi activitate didactică.

Azi ne vom delecta cu Mozart: Rondo în La major K. 386, Concertele pentru pian şi orchestră în Mi bemol major K. 271, în La major K. 488 şi în Do major K. 467.

 

Nu exista comentarii

Comentariile sunt inchise.