Concert 10/01/2019

CONCERT SIMFONIC

JOI, 10 IAN 2018 , ORA 18.30 SALA „ATENEU”

DIRIJOR : ALEXANDRU GANEA

SOLIST : RĂZVAN DRAGNEA, PIAN

In program:
  • Felix Mendelssohn- Uvertura „Hebridele”
  • Franz Liszt – Concert nr. 2 in La Major S.125 pentru pian
  • Johannes Brahms – Simfonia nr. 1 in do minor op 68

 

 

AVANCRONICA MUZICALĂ

Ozana Kalmuski Zarea

Primul concert al anului 2019 la Ateneu

    Vă aşteptăm la Sala “Ateneu”, la primul concert din acest an, 2019, unde vă veţi reîntâlni cu orchestra Filarmonicii “Mihail Jora”.

Inspirat de călătoria pe care o face în anul 1829, în Scoţia, Felix Mendelssohn – Bartholdy compune, patru ani mai târziu, Uvertura “Hebridele”, subintitulată “Grota lui Fingal”. Lucrarea, a cărei primă audiţie are loc la Londra, este un succes, ce îi aduce bucurie autorului.

După fiecare apariţie publică pianistul Răzvan Dragnea are parte de cronici elogiative. Este socotit, graţie repertoriului vast pe care îl posedă – să ne amintim doar Studiile de Chopin, toate Studiile de Liszt, Sonatele de Prokofiev, Studile op. 39 de Rahmaniov – interpret exponenţial pentru tânăra generaţie. A cântat cu cele două orchestre de prim rang din Bucureşti – Filarmonica „George Enescu” şi Orchestra Națională Radio, precum şi la majoritatea filarmonicilor din ţară, dar şi în străinătate.

A debutat la 12 ani cu Mozart, Concertul în Do Major KV 467 acompaniat de Orchestra Naţională Radio, repertoriul său cuprinde majoritatea capodoperelor literaturii pianistice, iar palmaresul, include numeroase premii la concursuri internaţionale.

 La Iaşi, a susţinut, în compania Cvartetului “Ad Libitum”, un concert pentru copiii cu autism. În această seară, de 10 ianuarie, îl vom asculta, în paginile celui de al doilea Concert pentru pian şi orchestră, în La Major de Franz Liszt, un opus în care ne va demonstra – dacă mai e nevoie –  că dirijorul Tiberiu Soare avea dreptate când mărturisea:

„Un tânăr solist, un tânăr pianist, cu tehnică superbă, un virtuoz.  Are o expresivitate cu totul specială. Are un fel foarte particular de a vedea muzica şi asta îmi place foarte mult, aduce un suflu foarte personal”.

    La pupitrul dirijoral, Alexandru Ganea, cel ce va încheia concertul cu o capodoperă – Simfonia I în do minor, op. 68 de Johannes Brahms. Lucrarea aceasta i-a “ocupat” mintea, sufletul şi viaţa lui Brahms timp de douăzeci de ani. Era atunci, în anul 1854, după ce îl cunoscuse pe Robert Schumann, într-o efervescentă epocă de turnee de concert,  ca pianist sau dirijor.

Discipol al maestrului Dumitru Goia, Alexandru Ganea, violonist, pedagog – profesor de vioară la Liceul de Muzică „George Enescu” până în anul 1997, este actualmente conferenţiar universitar şi dirijor al Orchestrei „Universitaria” la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Dirijează majoritatea orchestrelor din ţară şi patru ani a fost dirijor al Filarmonicii din Piteşti, între 2008 şi 2012. A acompaniat soliştii de marcă din România şi în 2015 a înregistrat un CD cu Enescu, Lipatti, Silvestri la Casa de Discuri Eurostar.

Nu exista comentarii

Comentariile sunt inchise.