Concert 09.06.2022

Concert simfonic

Joi, 9 iunie 2022 ora 19.00

Catedrala Catolica Sf. Petru și Paul

CREATIUNEA – THE CREATION
              Joseph – Haydn
Let’s Sing Oratorio Music, proiect în cadrul programului Europa Creativa
  • Gabriel- Eva Leigh Michelow, SUA
  • Uriel Tomasz Tracz, Polonia
  • Raphael-Adam  Leonhard Geiger, Germania
Laureați ai Concursului internațional Musica Sacra, Roma, Italia
Corul Colegiului de arta „George Apostu” , Bacău
Dirijor, Anamaria Zodian
Orchestra Filarmonicii ” Mihail Jora”, Bacău
             Dirijor, Ovidiu Balan

Creațiunea 

    La Catedrala Catolică Sf. Petru și Paul din Bacău, are loc joi, 9 iunie de la ora 19.00 un eveniment muzical organizat de Filarmonica Mihail Jora în cadrul proiectului European Let s Sing (manager de proiect Pavel Ionescu)Proiectul finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, se derulează în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău,  Slezske Divadlo Opava, Accademia Musicale Europea și Panellenic Federation of choirs and choral conductors.  
   Orchestrei băcăuane i se alătură pentru interpretarea oratoriului Creațiunea de Joseph Haydn laureați ai Concursului Internațional Musica Sacra, Roma, Italia, interpreți de calibru: soprana Leigh Michelow din SUA, în rolul Gabriel – Eva, tenorul  Tomasz Tracz din Polonia, pentru Uriel și baritonul Leonhard Geiger din Germania pentru Raphael – Adamo.

      Lucrarea, la realizarea căreia participă Corul Armonia al Colegiului Național de Artă George Apostu, dirijat de Anamaria Zodian a fost compusă de Joseph Haydn la maturitate. 

   Maestrul Ovidiu Bălan este dirijorul acestei monumentale lucrări, în 3 secțiuni, a cărei premieră a avut loc în luna mai a anului 1799 la Burgtheater din Viena. Muzica sacră a oratoriului Creațiunea  “descrie” prin sonorități clasice, de inspirație divină, apariția vieții, luminii, cum a creat Dumnezeu Cerurile și Pământul, omul, după chipul Său. Această strălucitoare splendoare este concepută după Vechiul Testament și cu  fragmente din Paradisul pierdut al lui John Milton. La 290 de ani de la nașterea compozitorului Joseph Haydn, avem șansa de a asculta în această seară o capodoperă muzicală a tuturor timpurilor.

 

Ozana Kalmuski Zarea

Nu exista comentarii

Comentariile sunt inchise.