Concert 05/12/2019

Concert simfonic

Joi, 5 decembrie 2019, ora 18:30, Sala Ateneu

Mihnea Ignat

Solist: Mircea Călin

În program:

  • Franz Liszt – Rapsodia ungară nr. 2
  • Max Bruch – Fantezia scoțiană pentru vioară și orchestră, op. 46
  • Ludwig van Beethoven: Simfonia a III-a, op. 55 în Mi bemol Major, ‘Eroica’

 

Avancronica muzicală

muzicolog dr. Ozana Kalmuski Zarea

Decembrie la Filarmonică

 

    „Libertatea şi progresul constituie nu numai ţelul artei, dar şi al întregii vieţi. Dacă noi, cei de azi, nu avem fermitatea strămoşilor noştri, cel puţin rafinamentul civilizaţiei a lărgit limitele în multe privinţe.
Nu există o misiune mai grea decât să te apropii de îndumnezeire mai mult decât alţi oameni şi să răspândeşti razele divine în mijlocul umanităţii”.

   Cuvintele de mai sus aparțin Titanului de la Bonn (precizare mai apăsată, pentru cei care găsesc că folosirea ghilimelelor sau a sursei citate este facultativă!),  Ludwig van Beethoven, compozitor născut  în 17 decembrie 1770. A trăit 57 de ani, s-a stins la Viena și a fost,  alături de Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart, corifeu al clasicismului muzical. Din cele 9 Simfonii pe care le-a creat, astăzi ascultăm  a III-a,  op. 55 în Mi bemol Major, „Eroica”  compusă în perioada 1803 – 1804 și dedicată inițial lui Napoleon Bonaparte. După ceva vreme, Beethoven vede că Bonaparte,  subjugat de prea mari ambiții, se transformă într-un tiran. Marșul triumfal devine Marș funebru, dedicația dispare și  Simfonia a III-a va fi închinată prințului Lobkowitz. O poveste ce aseamănă  destine ale marilor personalități ale omenirii, bornă a muzicii clasice.

    Franz Liszt, compozitor și pianist , autor al nemuritoarelor poeme simfonice Preludiile, Ce se aude pe munte, Tasso, Orfeu, Prometeu etc., compune 19 Rapsodii ungare pentru pian, pe motive folclorice  maghiare,  care vor fi  ulterior orchestrate. La Biblioteca din Weimar a fost găsită și o Rapsodie română ce aparține lui Liszt.

La Köln s-a născut în 6 ianuarie 1838, Max Bruch.  A studiat cu Reinecke, a fost profesor de compoziție la Școala superioară de muzică din Berlin, până în anul 1910. În istorie a rămas ca autor al Concertului în sol minor pentru vioară op.26, al celebrei suite pentru violoncel și orchestră Kol Nidrei, op.47 și al Fanteziei pe teme populare scoțiene, pe care o vom asculta în această seară.  Un cântec suav de dragoste, Auld Robin Morris,  apare în paginile acestui opus 46, compus  în iarna anului 1879, adică acum  140 de ani. Mircea Călin –  violonist de marcă, care a interpretat  cele mai semnificative integrale pentru vioară solo: Sonate şi Partite de J. S. Bach, Şase Sonate de E. Ysaÿe şi 24 de Capricii  de N. Paganini, ne va delecta cu paginile Fanteziei lui Max Bruch. La pupitrul dirijoral, un şef de orchestră cu o carieră în plină ascensiune, prezent pe scena băcăuană în fiecare stagiune, Mihnea Ignat.

Luna decembrie este, sau ar trebui să fie, o perioadă a bucuriei, recunoștinței, gesturilor de caritate, a colindelor, a darurilor.

Vă puteți reîntâlni cu Orchestra Filarmonicii Mihail Jora, la Teatrul de Vară Radu Beligan, vineri, 6 decembrie, în spectacolul lui Tudor Gheorghe, Degeaba 30 – dirijor, Marius Hristescu și  sâmbătă, 7 decembrie ora 18.00, la Omul de zăpadă, dirijor  –  Ovidiu Bălan.

Nu exista comentarii

Comentariile sunt inchise.