Joi, 2 noiembrie, 2017. ora 18.30. sala Ateneu

FAMILII de MUZICIENI.     I.I GALATI 80

solo: Florin Ionescu Galati

A.Vivaldi- Anotimpurile pentru vioara si orchA.

Dvorak- Simfonia nr. IX „Din lumea noua”

 

OZANA KALMUSKI ZAREA

AVANCRONICA MUZICALĂ

IFAMILII DE MUZICIENI

Antonio Vivaldi, compozitorul născut în 1678 la Veneţia spunea că nu-i e greu să scrie muzică, “notele plutesc în aer, eu doar le rânduiesc”… Uşurinţa aceasta se vede în cele patru Concerte pentru vioară şi orchestră, celebrele “Anotimpuri”, compuse în anul 1725. Autorul ne avertizează că “Nu sunt jumătăţi de anotimpuri. Anotimpurile trebuie trăite”. Interpretul  muzicii lui Vivaldi este solistul iubit şi apreciat pe orice scenă – Florin Ionescu Galaţi. Sub genericul Familii de muzicieni,

în această seară, la Sala Ateneu îl sărbătorim pe maestrul Ilarion Ionescu – Galaţi, care a împlinit în 17 septembrie, 80 de ani. A fost ovaţionat la Bucureşti, la Filarmonica Enescu şi la Radio.

Într-un interviu acordat de curând Otiliei Andrei, mărturisea: Sunt foarte fericit de iniţiativa Filarmonicii „George Enescu“ de a-mi dedica aceste concerte aniversare. Eu am crescut aici în Filarmonică, toată tinereţea mea a fost aici. Am fost violonist în Filarmonica „George Enescu“, până când am devenit dirijor permanent la Filarmonica din Braşov în 1965. Am intrat  în Ateneu, prima oară când aveam 6 ani, l-am auzit pe Enescu dirijând un concert…Nu pot uita asta.  Legat de vârsta mea, da, am împlinit 80 de ani. Mă dor ghenunchii, dar de bolile care te dor nu mori, mori de alea care nu te dor…

A lucrat la Filarmonica Enescu timp de zece ani şi a avut în 1953 primul concert în compania acestei orchestre. Maestrul Galaţi evocă şi întâlnirea de neuitat cu dirijorul George Georgescu de la care a învăţat că orchestra este singurul instrument cu suflet.

Pentru simfonicul băcăuan, Ionescu Galaţi  a ales Simfonia a IX-a de Antonin Dvorak,  Din Lumea Nouă, cea mai cunoscută lucrare a compozitorului ceh, creată în perioada şederii sale în America de Nord.. Invitat ca profesor la Conservatorul din New York, Dvorak  va sta aici trei ani începând din 1892. Prima audiţie a lucrării are loc în decembrie 1893, la Carnegie Hall, cu un imens succes!

Concert 02/11/2017

Lasă un răspuns