Concert 02/02/2017

CONCERT SIMFONIC
Joi 2 Februarie 2017 ora 18.30, Sala „ATENEU”

Dirijor : Valentin DONI
Solista: Luiza BORAC, pian

In program:

Serghei Prokofiev – ”Simfonia Clasica”
Iosif Ivanovici – ”Valurile Dunării”
Tudor Chiriac – ” Chisinau – Paris”
Johannes Brahms- Concertul nr 2 pentru pian

AVANCRONICA MUZICALĂ. OZANA KALMUSKI ZAREA

INVITAȚIE LA VALS

Valentin Doni, dirijorul serii, ne cucerește cu un periplu muzical ce se dorește ilustrare a

muzicii clasice, de cea mai aleasă factură. ”Clasica”, adică prima simfonie compusă de

compozitorul rus Serghei Prokofiev, deschide seara muzicală a Filarmonicii ”Mihail Jora”.

Tudor Chiriac, compozitor născut la Ciuciuleni, Republica Moldova face încă din 1995 o

frumoasă carieră didactică la Universitatea de Arte din Iași. Își consideră propria creație ca

aparținând ”filiației ancestrale românești”, sub semnul frumosului și firescului. Orchestra

băcăuană interpretează în primă audiție, cea mai recentă lucrare a sa, compusă în anul ce a

trecut. Valsul Chișinău – Paris, excepție în creația compozitorului, înflăcărează imaginația cu

sonoritățile sale pline de inspirație, cu reminiscențele filonului etnic.

Pregătind valsul ”Valurile Dunării” a lui Iosif Ivanovici, într-o reușită variantă realizată de

Sergiu Sarchizov, Valentin Doni ne mărturisea că va propune includerea acestui celebru vals în

Concertul de la Viena, el nefiind cu nimic mai prejos decât creațiile familiei Strauss. Ivanovici,

născut în 1845 la Timișoara, compozitor, dar și interpret la flaut și clarinet, a fost inspirat de o

poveste de dragoste petrecută la Lugoj și muzica sa, care s-a bucurat de succes, așa cum se

întâmplă și astăzi, a fost cântată în 1899 la deschiderea Expoziției Universale de la Paris.

Ideile vin şuvoi asupra-mi, direct de la Dumnezeu. Sunt cuvintele lui Johannes Brahms și pot

fi ilustrarea perfectă pentru cel de al doilea Concert dedicat pianului.

Interpreta Concertului în Si bemol Major, Luiza Borac, este cea care, în anul 1991 l-a înlocuit în

ultimul moment pe pianistul Sviatoslav Richter la Schleswig-Holstein Musik Festival, obținând

excelente recenzii. Cântă pe cele mai importante scene de concert ale lumii și promovează

creația lui George Enescu și Dinu Lipatti, adjudecându-și 30 de premii internaționale, ”Oscar”-

ul CD-urilor în Marea Britanie, devenind celebră cu “Wall of Fame” Steinway.

În BBC Music Awards, performanța pianistei este descrisă prin: ”Pasiune, sensibilitate și

tehnică formidabilă”.

16300331_1333851926679985_2767478939164875767_o16179693_1333852616679916_1085740042436940828_o

 

 

 

 

Luiza BORAC

 

“Pasiune, sensibilitate și tehnică formidabilă sunt cuvintele care descriu performanţa Luizei Borac.” (BBC Music Awards)

În 2007 pianistei Luiza Borac i s-a acordat premiul BBC, așa numitul “Oscar” al CD-urilor în Marea Britanie, pentru cea mai bună înregistrare instrumentală CD a anului. Înregistrarea unui dublu CD care întregește integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu a fost selecționată din 1500 de înregistrări concurente atât de către un juriu de specialitate alcătuit din mari personalități din lumea critică internațională cât și de peste 40.000 voturi ale publicului.

Luiza Borac a obținut peste 30 de distincții naționale și internaționale printre care: în anul 1998 premiul al II lea și medalia de argint la concursul internațional de pian din Salt Lake City, SUA, premiile I la concursurile internaționale Viotti-Valsesia Italia și Mendelssohn Berlin, premiile speciale Mozarteum Salzburg, Richard Wagner Bayreuth, Havergal Glasgow, Tomassoni Köln. În anul 2002 Luiza Borac a câștigat Premiul I Prix d’Oslo, premiul special al juriului și premiul publicului la Concursul internațional de pian Grieg de la Oslo, Norvegia.

În 1991 Luiza Borac l-a înlocuit în ultimul moment pe pianistul Sviatoslav Richter în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein Musik Festival, obținând recenzii excelente. Activitatea ei concertistică cuprinde recitaluri și concerte în: România, Germania, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Italia, Danemarca, Austria, Norvegia, Elveția, SUA; la Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Steinway Hall London si New York, Radio Hamburg, Liederhalle Stuttgart, sala Puccini Milano, Auditorium Milano, Radio s’Hertogenbosch; la festivalurile Aldeburgh, Grieg Oslo, Prokofiev Barbican Centre London, Chopin Viena și Milano, Schleswig-Holstein Musik Festival Germania; cu artiști ca Vladimir Jurowski, Radu Lupu și Murray Perahia.

Creația compozitorului George Enescu ocupă un loc primordial în repertoriul și preocupările pianistei Luiza Borac. Înregistrarea CD-ului cu Suitele pentru pian de George Enescu 2003 a fost primită cu entuziasm de critica internațională – “interpretare fabuloasă” (Gramophone), ”tehnică formidabilă și nuanțare fină” (Evening Standard) fiind distinsă cu premiul “Star of the Month” al revistei de muzică clasică Fono Forum, Germania, precum și cu cel al revistei web Music & Vision, Marea Britanie. A urmat CD-ul “Wanderer” cu lucrări de Schubert și Liszt, de asemenea apreciat cu superlative de presa internațională.

Cu dublul CD George Enescu (Vol. 2), Luiza Borac a completat integrala lucrărilor pentru pian de Enescu, un proiect unic pe plan mondial până la data actuală – “înregistrat și interpretat spectaculos” (Los Angeles Times), “Singurul rival al Luizei Borac este Dinu Lipatti cu sonata a 3-a” (Gramophone).

In martie 2006, revista americană de muzică clasică Fanfare a ales albumul Enescu ca Story și copertă, incluzând înregistrarea în Hall of Fame Fanfare. Numeroase emisiuni de radio europene au prezentat aceasta înregistrare alături de ample interviuri.

Albumul Luizei Borac apărut în 2009 prezintă cele 24 Studii de Chopin cât și Lidurile Poloneze în transcripția de Franz Liszt. Ziarul Times i-a acordat acestui CD imediat după apariție distincția de 4 stele.

În septembrie 2009 Luiza Borac a interpretat în primă audiție mondială lucrarea recent descoperită a compozitorului Robert Schumann, “Ahnung”. Tot în 2009, după 10 ani ca artistă a casei Steinway, Luiza Borac a fost inclusă în seria “Wall of Fame” Steinway.

Cel mai nou Album al Luizei Borac Frühlingsglaube (Crez de primavară) a fost lansat în mai 2010 în cadrul proiectului de caritate Romanian Project care sprijină case de orfani și copii ai străzii din România de către casa Steinway și Camera Industriilor Berlin.

Printre proiectele susţinute de Luiza Borac se numără Proiectul MENORAH al regiunii Schaumburg (Germania), proiect lansat în memoria victimelor evreiești din timpul celui de-al doilea război mondial, precum și Proiectul Music In Schools din Salt Lake City (USA), unde Luiza a concertat și promovat muzica clasică pentru 3000 de copii în 10 școli americane. În cadrul acestor programe lucrările de George Enescu s-au bucurat de un succes deosebit.

http://concurs.festivalenescu.ro/ro/artist/luiza-borac/

 

Valentin Doni

a urmat cursurile Institutului de Arte G. Muzicescu din Chişinău, între 1973 şi 1978, la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman şi la cea de compoziție a profesorului Pavel Rivilis. În 1990‑1992 a studiat dirijatul cu maestrul Ovidiu Bălan, iar între 1992‑1993 s‑a perfecţionat la Conservatorul Naţional Regional din Rueil, Malmaison (Franţa), cu prof. Jean‑Sebastien Bereau. A mai beneficiat de stagii de perfecţionare în anul 2000, la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille (Franţa).
Valentin Doni a început cariera de dirijor la conducerea orchestrei de muzică populară Folclor a companiei de stat Teleradio – Moldova (1986 ‑1989). Între 1990 şi 1992 a funcționat la Ministerul Culturii din Republica Moldova, în cadrul departamentului de colaborare cu uniunile de creație.
Din 1991 este dirijor permanent, iar din 1988 până în 2004 deține funcția de director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova.
Cu orchestra sa şi alte orchestre, dirijorul a întreprins turnee în Italia, Spania, Portugalia, România, Franţa, Austria, Ucraina, Coreea de Sud,  însumând peste 300 de concerte în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiție. Valentin Doni a dirijat în România majoritatea filarmonicilor, de asemenea a dirijat in repetate rânduri orchestra simfonică din Avegnon (Franţa), Perozavodsk (Rusia), Baden‑Baden (Germania).
Pentru merite deosebite şi realizări remarcabile în domeniul artelor, Valentin Doni a primit titlul de Maestru în artă în anul 1999, iar în 2002 Guvernul Francez i‑a conferit titlul de Cavaler al Ordinului în Arte şi Litere.
În prezent, Valentin Doni este angajatul Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, în calitate de dirijor permanent.

 

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

You must be logged in to post a comment.