Concert 01/11/2018

OPERA ÎN CONCERT

JOI 1 NOV 2018, ORA 18.30 , SALA „ATENEU”

GAETANO DONIZETTI – „DON PASQUALE”

DIRIJOR: JUAN CANTARELL – SPANIA

SOLIȘTI:

  • IUSTINIAN ZETEA
  • FANG SHUANG
  • MIHAI URZICANA
  • NORINA UNGHEANU
  • SERGIU NEAMTU

ANSAMBLUL CORAL AL FILARMONICII DIN IAȘI

Avancronica muzicală

Ozana  Kalmuski  Zarea

Italia, belcanto, voci

Din 3 noiembrie 1810 când avea loc premiera operei  lui Gioacchino Rossini, La Cambiale di matrimonio (Polița de căsătorie) la Teatrul San Moise din Veneția, timp de treizeci și opt de ani, până la moartea lui Donizetti, opera italiană a fost dominată de trei compozitori: Rossini, Donizetti şi Vincenzo Bellini. Din creația lor, se cântă frecvent belcanto-urile: Bărbierul din Sevilla (Rossini), Norma (Bellini),  Lucia di Lammermoor, Don Pasquale şi Elixirul dragostei (Donizetti).

Domenico Gaetano Maria Donizetti (29 noiembrie 1797 – 7 aprilie 1848), s-a născut și a murit la Bergamo. A studiat în orașul natal, apoi la Bologna. A compus șaptezeci de opere, douăsprezece cvartete de coarde, șapte mise, psalmi, cantate, motete, muzică pentru pian.

Asemeni tuturor compozitorilor de operă, Donizetti călătorea foarte mult, ceea ce presupunea o rapiditate în a compune și pregăti punerea în scenă a operelor. Se spune că opera Elixirul dragostei a compus-o în opt zile. Uneori, se mai interpretează operele: Anne de Boleyn, Fiica regimentului și Favorita.

Fire blândă, nebântuită de invidie, talentat compozitor, Donizetti îşi pierde soţia în anul 1837, șoc din care nu și-a mai revenit vreodată.  Opt ani mai târziu, suferă un atac cerebral, care îi va grăbi sfârșitul.

Libretul operei Don Pasquale, compusă în Franța, în 1843, aparține lui Giovanni Ruffini. Premiera a avut loc la Théâtre de Paris.

Don Pasquale (un burlac  de 70 de ani care trăiește în Roma) a dorit o căsătorie între nepotul său orfan, Ernesto, și o femeie bogată. Ernesto este îndrăgostit de Norina, o văduvă frumoasă, dar săracă, și refuză să se supună cerințelor unchiului său. Ca pedeapsă pentru neascultarea lui Ernesto, Don Pasquale a decis să îl dezmoștenească pe Ernesto și să-şi caute o tânără mireasă .  În acest scop, îi cere ajutor prietenului său, doctorul Malatesta. Doctorul o va prezenta pe Norina ca fiind Sofronia, sora lui crescută la mânăstire. Pasquale, încântat de cumințenia și virtutea tinerei, se însoară cu ea.

Spectacolul pe care îl veți urmări în această seară la Sala “Ateneu” este un proiect realizat de Asociația Home of Strings.

Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” este dirijată de Juan Cantarell, Spania.

Soliști: Don Pasquale – Iustinian Zetea,

Doctor Malatesta – Fang Shuang,

Ernesto – Mihai Urzicana,

Norina – Maria Ungheanu,

Notar – Sergiu Neamţu.

Participă 14 coriști din Corul academic “G. Musicescu” al  Filarmonicii ,,Moldova” Iaşi, dirijor – Doru Morariu.

Înainte de spectacolul de operă, la ora 17,30 puteți participa și vă așteptăm  la vernisarea expoziției de pictură naivă, intitulată Concert, ce aparține tânărului  – și redutabilului meloman – Răzvan Laurențiu Lăcătușu. Expoziția va fi prezentată de Ion Măric, Constantin Stanciu și Iulian Bucur.

Una dintre lucrările sale a fost inserată în paginile monografice, Relief armonic,  pe care le-am dedicat Filarmonicii “Mihail Jora”.

Nu exista comentarii

Comentariile sunt inchise.