Concert simfonic,
1 Februarie, 2018, ora 18.30, sala Ateneu

 

dirijor: George Haritoni
Alexandru Chirica, fagot, 
Filip Papa, cello

 

C.M.v Weber- Concert pentru fagot
G.Faure- Elegie,
A.Dvorak- Rondo
F.Mendelssohn- Simfonia nr. 3

 

AVANCRONICA MUZICALĂ

Ozana Kalmuski Zarea

SEARĂ ROMANTICĂ

      În această seară veţi audia una dintre cele mai reuşite pagini ale literaturii muzicale universale: Simfonia a III-a în la minor, supranumită “Scoţiana” de Felix Mendelssohn – Bartholdy. Născut la Hamburg în 3 februarie 1809, Mendelssohn a compus cinci simfonii, lucrări romantice, muzică concertantă, de cameră sau sacră.  Acest compozitor a  redescoperit Patimile după Matei de Johann Sebastian Bach, creator pe care l-a adorat, fiindu-i model, precum Mozart şi Beethoven. Câteva schiţe le face după o călătorie în Scoţia, iar prima audiţie va avea loc la Gewandhaus în Leipzig, în anul 1842. Atunci el nota  “Bach  e o lume care te urmăreşte oriunde ai pleca. Acolo unde ai ajuns poţi doar să –ţi aminteşti că eşti altundeva. Aşa ceva încercam eu în Scoţia”.

Dar înainte de cele patruzeci de minute în compania orchestrei şi a muzicii lui Mendelssohn, avem Concertul pentru fagot şi orchestră din creaţia altui romantic, Carl Maria von Weber, în interpretarea lui Alexandru Chirica.

După timbrul fagotului, unul asemănător, cel al violoncelului. Solist, binecunoscutul Filip Papa, membru al Cvartetului “Ad Libitum”, artist cu un palmares demn de invidiat. El va interpreta Elegia în do minor, op.24 de Gabriel Fauré şi Rondo de A. Dvorak.  Susţine nenumărate concerte, cu repertorii de la Antonio Vivaldi la Richard Strauss, spre deliciul publicului de pretutindeni.

La pupitrul dirijoral, George Hariton, pe care cel mai recent l-am apreciat într-un simfonic cu lucrări de Edvard Grieg, conduce concertul de astăzi, la Sala “Ateneu”. Spre reuşita prestaţiilor sale  dirijorale conduce experienţa de instrumentist – fagotist al Filarmonicii “Moldova” Iaşi  şi cea din ansamblurile camerale, cu care are apariţii de excepţie. Repertoriul său este diversificat şi cu o tentă de structurare care să acopere mai multe  epoci muzicale.

Concert 01/02/2018

Lasă un răspuns