Concert 25/01/2018

Concert Simfonic, 25 Ianuarie, 2018, ora 18.30, Sala Ateneu

Dirijor Alain Paris,

Solist Emil Visenescu

Festival Claude Debussy

Trei nocturne(Nuages, Fetes, Sirenes), (Cu participarea corului Colegiului G.Apostu, dirijat de Prof. Ionut Vilcu)
Rapsodia nr. 1 pentru clarinet si orchestra
Rapsodia pentru sax alto si orchestra
Images pour orchestre no. 2 „Iberia”

 

 

AVANCRONICA MUZICALA

OZANA KALMUSKI ZAREA

TABLOURI MUZICALE

În 25 martie se vor împlini 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a compozitorului impresionist Claude Debussy. Unul dintre apreciaţii muzicieni francezi, Alaîn Paris – dirijor şi muzicolog – va dirija un program, despre care afirmă că este singurul dedicat la noi centenarului morţii lui Debussy.

Alaîn Paris a dirijat  peste 70 de orchestre în ţările lumii. Discipol al unor cunoscuţi maeştri, precum: Pierre Dervaux ori Georg Solti, Paris a câştigat în 1968 Premiul I la Concursul Internaţional de la Besançon. Dinu Lipatti a susţinut la Besançon ultimul său recital de pian. Am făcut această conexiune, cu gândul la Debussy şi la nenumăratele pagini pe care le-a dedicat pianului, multe dintre ele fiind transpuse ulterior pentru orchestră:Berceuse  héroïque, Petite Suite sau Images – lucrare pe care o veţi asculta în această seară, concepută iniţial pentru două piane.

Cu primele două Nocturnes: Nuages şi Fêtes, inspirate de tablourile pictorului englez Whistler, pe care muzicianul îl admira, se deschide simfonicul de la Sala “Ateneu”. Urmează o pagină cunoscută şi cântată aici de mai multe ori, poemul simfonic Prélude à l’après-midi d’un faune,ilustrare sugestivă a poemului lui Mallarmé.

În continuare,  două lucrări  de asemeni, orchestrate după crearea lor: Rapsodia nr.1 pentru clarinet şi orchestră –  menită ca piesă de concurs pentru  Conservatorul din Paris, în anul 1910, interpretată de Emil Vişenescu, instrumentist al Filarmonicii “George Enescu” şi profesor la U.N.M.B, membru al Trio-ului “Mozaic”şi Rapsodia pentru saxofon alto şi orchestră, în versiunea lui Silvio Rossomando, muzician italian cu notabilă activitate solistică.

Programul se încheie cu a doua suită Images, Ibéria, o muzică cu ritmuri spaniole şi tablouri sonore delicate, din: Par les rues et les chemins, Les parfum de la nuit şi Rondes de printemps.

 

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

You must be logged in to post a comment.