Premiile Concursului international „Mihail Jora”
dirijor Adrian Petrescu
Cadmiel Botac, pian
Mihai Urzicana, tenor
J. Brahms- Uvertura „Academica”
E. Grieg, concert pentru pian, solist, Cadmiel Botac
Pauza
R. Korsakov- Uvertura „Marele Paste rusesc”
G. Puccini , Tosca, E lucevan le stelle
Turandot, Nessun dorma (+ M. Lanza, O sole mio…)
solist, Mihai Urzicana , tenor
P.I. Ceaikovki -Uvertura 1812

OZANA KALMUSKI ZAREA

AVANCRONICA MUZICALĂ, VOCILE  TALENTULUI

    În anul 1991 când Filarmonica băcăuană primea numele lui Mihail Jora, la iniţiativa Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România, se iniţia la Bucureşti Concursul naţional de interpretare, secţiunile: pian, vioară, canto, violoncel. În acest an, este introdusă şi secţiunea de compoziţie.

    Concertul serii are ca solişti doi premianţi I ai Concursului Jora: pianistul Cadmiel Boţac – student in anul II la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. Daniel Goiti. El ne va delecta cu Concertul pentru pian de Edvard Grieg.

Laureat al multor concursuri nationale si internationale: “Astana Piano Passion”, “Milano Piano Talents”, “Concursul Mozart”, “Adilia Alieva”, Cadmiel  a concertat la Ateneul Român, Sala Radio, Filarmonicile din Satu-Mare,  Iasi, Cluj  şi peste hotare,  la Filarmonica din Irkutsk, Opera Naţională din Kazahstan. A sustinut recitaluri in SUA, Luxemburg, Croaţia, Italia, Franţa, Anglia, Rusia etc.

    Celălalt protagonist, câştigătorul Premiului I la Canto este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie.  Tenorul Mihai Urzicana,  in prezent este masterand al UNMB.  Solist al Coralei Armonia din Constanţa, ansamblu medaliat în competiţii mondiale corale din S.U.A, Letonia, Austria, Germania, Rusia, România –  alături de care a susţinut numeroase concerte în ţară şi străinătate – Mihai va cânta nemuritoarele E lucevan le stelle din Tosca şi Nessun dorma din opera Turandot de Giacomo Puccini.

    Dirijorul Adrian Petrescu, muzician cu o impresionantă carieră artistică este din 1990 prim oboist al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, dirijor invitat în stagiunile orchestrelor simfonice din România şi dirijorul permanent al formaţiei camerale de suflători de alamă “Romanian Brass”. El a dirijat majoritatea orchestrelor din România, dar şi din străinătate, la Londra, în Zaragoza – Spania şi a realizat înregistrări pe CD si DVD atât ca solist  şi  dirijor. Distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I, decernat de Preşedintele României, Adrian Petrescu a debutat acum nouă ani ca dirijor, iar cariera sa este în efervescentă ascensiune. În afara acompaniamentelor, Petrescu propune 3 celebre Uverturi: Academica de Johannes Brahms, Marele Paşte rusesc a lui N. Rimski Korsakov şi 1812 de P.I. Ceaikovski. O etalare de talent şi muzicalitate pe care sunteţi invitaţi să o primiţi la Sala Ateneu.

    Duminică, 19 noiembrie, la matineu, recitalul – omagiu pe care Duo-ul italian (soprana Antonia Emanuela Maria Palazzo şi pianistul Paolo Scibilia) îl aduce sopranei românce Hariclea Darclée, primadonă la Scala din Milano, pentru vocea căreia Puccini a compus Tosca.

Concert 16/11/2017

Lasă un răspuns