Concert 30/03/2017

CONCERT SIMFONIC
Joi, 9 Martie, 2017 ora 18.30 sala „ATENEU”

Dirijor: Gheorghe Costin

Solist: Rodin Moldovan, violoncel

D.Sostakovici- Concertul nr. 1 in Mi B Major Op 107 pentru violoncel si orchestra
R.Strauss – Don Quixote, Op.35

AVANCRONICA MUZICALĂ
OZANA KALMUSKI ZAREA
SUFERINȚA IDEALISMULUI
 
    Muzicianul Hans von Büllow îl considera pe Richard Strauss, de departe, cea mai uimitoare personalitate de după Brahms.  Născut în 1864, Strauss trăiește 85 de ani și activează ca dirijor.  Studiază,  la îndemnul tatălui său  muzicienii vechi, clasici,  cu precizie și temeinicie, pentru a reuși să-i înțeleagă pe moderniștii de talia lui Wagner. Creator al unor poeme simfonice ce tin capul de afis al concertelor secolului XX, Richard Strauss a crezut cu toată ființa că muzica este o artă sublimă, așa încât a onorat-o cu pagini nemuritoare: Don Juan. Moarte și transfigurație, Till Eulenspiegel, Așa grăit-a Zarathustra, O viață de erou, 14 opere și 2 simfonii.  Unul dintre subiectele care i-au înflăcărat lui Strauss imaginația,  a fost Don Quijote de la Mancha a lui Miguel de Cervantes Saavedra, lucrare capitală a literaturii universale – sondajele susțin că lectura sa este depășită doar de cea a Bibliei – pe care o va lăsa ca pagină definitorie în istoria muzicii. Cavalerismul, respectiv idealismul, materializate de Don Quijote, iată o temă în mare suferință  pentru vremea noastră…
DSC_3517
   
Gheorghe Costin – dirijorul râvnit de orice orchestră,  aflat la pupitrul Filarmonicii Mihail Jora,  aduce această pagină de virtuozitate și dificultate orchestrală, compusă de Strauss în  1897 în fața publicului băcăuan. În tablourile temei cu 10 variațiuni, încadrate de Introducere și Final, subintitulate Variațiuni fantastice pe tema caracterului cavaleresc, solo-ul violoncelului întruchipează pe Don Quijote, iar cel de violă pe Sancho Panza, compozitorul dorind ca aceste solo-uri să fie interpretate de instrumentiști din orchestră.
    
 646x404
Rodin Moldovan – violoncelist solist la Orchestra simfonică MDR Leipzig, Germania – cea mai veche orchestră Radio din lume, fondată în 1923 –  este interpretul Concertului  nr.1 op. 107, compus de Dmitri Șostakovici în anul 1959 și dedicat  binecunoscutului și inegalabilului Mstislav Rostropovici.
Acești  muzicieni de elevată și profundă spiritualitate artistică și ansamblul orchestral, ce pune în pagină cele două lucrări, sunt garanția unui concert reușit.

Nu exista comentarii

Lasă un răspuns

You must be logged in to post a comment.